Norveške vlasti pozvale američkog diplomatu na razgovor zbog afere špijuniranja

© Fotolia / Yaroslav PavlovAmerika prisluškuje ostale zemlje-ilustracija
Amerika prisluškuje ostale zemlje-ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Pratite nas
Otpravnik poslova američke ambasade u Oslu Ričard Rajli pozvan je u norveško Ministarstvo odbrane u vezi sa slučajem prisluškivanja evropskih političara od strane američkih obaveštajnih službi, preko Danske.
Norveška premijerka Erna Solberg pozvala je Rajlija da pojasni informaciju da je Vašington možda sarađivao sa Danskom u špijuniranju saveznika iz EU.
Solbergova je rekla da je zadovoljna insistiranjem otpravnika da su se američke politike u tom pogledu promenile još od 2014. godine, ali je svom danskom kolegi dan ranije ponovila da "špijunažu protiv bliskih prijatelja i saveznika smatra neprihvatljivom i nepotrebnom", prenela je RT.
Norveški ministar odbrane Franke Bake-Jensen izjavio je da su zvaničnici Ministarstva danas razgovarali sa zvaničnicima ambasade SAD u Oslu i da im je jasno rečeno da je špijuniranje saveznika neprihvatljivo i nepotrebno, preneo je N1.
Danski mediji su tokom vikenda otkrili da je NSA prisluškivala Angelu Merkel, među ostalim evropskim liderima, uz dansku saradnju.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala