Neprobojni sovjetski „leteći tenk“ – Najveći Hitlerov košmar

© Sputnik / Anatoliй Sergeev-Vasilьev / Uđi u bazu fotografijaIl-10
Il-10 - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Pratite nas
Sovjetski avion Il-10 mogao je biti najefikasniji jurišni avion u Drugom svetskom ratu da je ranije proizveden, piše američki portal „19FortiFajv“.
Kako ocenjuje vojni analitičar iz SAD Piter Sučiu, najimpresivnija karakteristika letelice Il-10 bio je veliki oklop koji je štitio pilota, topdžiju i motor od napada sa zemlje i vatre neprijateljskih pilota.
„Malo je reći da je oklop aviona Il-10 bio težak“, konstatuje autor članka. Ekspert podseća da je avion bio zaštićen oklopom koji je težio praktično tonu, zbog čega su ga smatrali „letećim tenkom“, a vođa nacističke Nemačke Adolf Hitler ga je mrzeo.
Sučiu ističe da je Il-10 ušao u upotrebu tek na samom kraju Drugog svetskog rata zbog čega nije značajno uticao na tok ratnih operacija. Ipak, pošto se avion smatrao uspešnim, kasnije ga je Sovjetski Savez isporučivao zemljama Varšavskog pakta, Severnoj Koreji i Kini.
Il-10 je sovjetski jurišni avion koji je napravio konstruktorski biro „Iljušin“ 1944. godine. Predstavljao je modernizovanu verziju aviona Il-2.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala