„Nema mnogo hrabrih“: Film Malagurskog o crnogorskim podelama naišao na neočekivanu prepreku /video/

© Foto : Ustupljeno SputnjikuMitropolit Amfilohije i Boris Malagurski
Mitropolit Amfilohije i Boris Malagurski - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Pratite nas
Pokušavamo da organizujemo projekcije filma „Crna Gora: Podeljena zemlja“ u gradovima širom Crne Gore, ali za sada smo potvrdili premijere samo u Podgorici i Beranama, rekao je autor tog filma Boris Malagurski i dodao da se čini kako „nema mnogo hrabrih koji su spremni da organizuju projekcije“.
„Nažalost, nemamo potvrde za ostale gradove i čekamo ih do vikenda, nakon čega oslobađamo termine u junu za ostale gradove u regionu, gde vlada ogromno interesovanje za film. Znam da je veliko interesovanje i među narodom u Crnoj Gori, ali čini se da nema mnogo hrabrih koji su spremni da organizuju projekcije van Podgorice i Berana“, naveo je Malagurski u statusu na Fejsbuku.
„Crna Gora: Podeljena zemlja“ je dugometražni dokumentarni film snimljen uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i tada vladike budimljansko-nikšićkog, a sada mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.
Film analizira istorijske uzroke društvenih podela u Crnoj Gori i pokušava da odgovori na pitanje ko profitira od višedecenijske polarizacije društva.
U filmu se predstavlja poslednji intervju sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem, kao istorijski zapis od nacionalnog značaja. Takođe su intervjuisani predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministar pravde Vladimir Leposavić, akademik Matija Bećković i istoričar Jovan Markuš.
Malagurski je ranije za Sputnjik rekao kako se nada da će se publici dopasti film i da će u javnosti, kako domaćoj tako i svetskoj, otvoriti debatu o temama koje film obrađuje.
„Crna Gora se u filmu navodi kao primer države čiji narod se deli da bi se nad njime vladalo. Takve stvari su se dešavale kroz istoriju, ali činjenica što danas možemo da vidimo taj proces kako se odvija pred našim očima podrazumeva da moramo da učinimo sve što je u našoj moći da povratimo jedinstvo i osiguramo da se takve podele više nikada ne dese“, kazao je Malagurski za Sputnjik.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala