Lajčak: Određen datum sastanka Vučića i Kurtija

© Foto : Sputnjiku ustupila Lola ĐorđevićAleksandar Vučić i Miroslav Lajčak
Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Pratite nas
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je određen datum sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, dodajući da će ga šef diplomatije EU Žozep Borelj uskoro objaviti.
Lajčak je nakon posete Prištini, a uoči posete Beogradu, rekao da Vašingtonski sporazum ne znači ništa i da jedino EU ima međunarodni legitimitet u dijalogu.
Istakao je da je dijalog uz posredovanje EU jedini način da se Srbija i Kosovo pridruže Evropskoj uniji, objavio je Reporteri.
„Ne postoji drugi evropski put i za Srbiju i za Kosovo osim dijaloga. To je bitno. Kurti to zna, kao i Vučić“, rekao je Lajčak.
O nedavnim postupcima i komentarima Aljbina Kurtija, Lajčak je rekao da je važnije ono što je kosovski lider rekao iza zatvorenih vrata.
„Ono što je zaista važno je ono što je rečeno na sastanku, ono o čemu dve strane razgovaraju dok sede zajedno“, kazao je Lajčak.
Nije želeo da komentariše najave Prištine o podizanju tužbe za navodni genocid protiv Srbije i rekao da je bilo mnogo izjava za medije, ali da je važan „zvanični stav koji će biti predstavljen u dijalogu“.
„Stalno ponavljamo našim partnerima da je i njihova odgovornost da stvore atmosferu pogodnu za pozitivan proces dijaloga i da se uzdrže od jednostranih akcija ili izjava koje teže pogoršanju neprijateljstva“, naglasio je Lajčak, preneo je Tanjug.
Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa Lajčakom i specijalnim predstavnikom Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.
Kako je najavljeno, sastanak sa Miroslavom Lajčakom zakazan je u 17 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a sastanku će se pola sata kasnije priključiti i Metju Palmer.
Lajčak i Palmer prethodno su boravili u Prištini, gde su razgovarali sa predsednicom i premijerom privremenih institucija Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, te drugim predstavnicima vlasti u Prištini.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala