Danska opozvala dozvolu za izgradnju konkurenta „Severnom toku 2“

© Foto : Baltic Pipe ProjectPolaganje cevi za gasovod Baltic Pipe
Polaganje cevi za gasovod Baltic Pipe - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Pratite nas
Danski apelacioni savet za pitanja životne sredine i bezbednosti hrane opozvao je dozvolu koju je izdala Agencija za zaštitu životne sredine za izgradnju „Baltičkog gasovoda“ („Baltic Pipe“), saopšteno je na sajtu operatera transportnog sistema „Enerdžinet".
„Danska Agencija za zaštitu životne sredine je 12. jula 2019. godine izdala ekološku dozvolu za izgradnju ‘Baltičkog gasovoda’. Međutim, Apelacioni savet za pitanja životne sredine i bezbednosti hrane je 31. maja 2021. godine opozvao dozvolu", navodi se u izjavi.
Razlog za ovu odluku je bilo to što Agencija za zaštitu životne sredine nije dovoljno izučila pitanje zaštite prirode prilikom izgradnje gasovoda, tako da sada moraju da zaustave izgradnju „Baltičkog gasovoda“.
Cevi za gasovod Severni tok 2 u nemačkoj luci Mukran - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2020
„Baltički gasovod“ — umesto da umanji, povećaće izvoz ruskog gasa Nemačkoj
Zamenik direktora i rukovodilac građevinskih projekata kompanije „Enerdžinet" Marian Kag je izjavila da takav projekat „ne može da ne stvara nelagodnost“ zbog svoje veličine.
Plan je bio da se „Baltički gasovod“ između Danske i Poljske pusti u rad 2022. godine. Još nema podataka o njegovom kapacitetu, ali je prethodno izneta pretpostavka da će iznositi najmanje pet milijardi kubnih metara godišnje.
Poljska ovaj gasovod „gura“ kao zamenu za rusko-nemački projekat „Severni tok 2“.

Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada


Ruski senator Aleksej Puškov prokomentarisao je opoziv dozvole za izgradnju konkurenta „Severnom toku 2“.
Kako je rekao, Poljska sada neće imati vremena da se bavi „Severnim tokom 2“.
„Sada treba spasavati svoj projekat. Kako glasi poslovica, ko drugome jamu kopa, sam u nju upada“, ironično je prokomentarisao senator.
​Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.
Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. 
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala