„Ruska mašina“ se miri sa podlogom zbog koje izgleda kao „krava na ledu“

© AFP 2023 / MARTIN BUREAUDanil Medvedev, ruski teniser
Danil Medvedev, ruski teniser - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Pratite nas
Izjava Danila Medvedeva nakon prvog trijumfa na Rolan Garosu protiv Aleksandera Bublika, kao i pobeda nad Tomijem Polom vraća nadu njegovim fanovima da će se napokon „pomiriti“ sa šljakom.
Ruski teniser već neko vreme se bori sa svojim „demonima“ i revoltiranošću nužnosti igranja na šljaci kako bi zadržao poziciju na ATP listi.
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Rus je dostigao vrhunac „ludila“: „Izbaci me, molim te!“ /video/
U toku ove sezone na zemljanoj podlozi je nastupao samo dva puta – na turniru Madridu sa kog je ispao u drugom kolu, da bi u prestonici Italije doživeo vrhunac „ludila“ u prvom kolu protiv Aslana Karaceva kada je molio supervizora da ga diskvalifikuje, jer „ne želi da bude ovde“.
Rim je ekspresno napustio i sam želeći poraz od „ruskog tajnog oružja“, ali je zato u prvom kolu pariskog Gren slema viđen znatno motivisaniji i staloženiji Medvedev, koji je opravdao ulogu favorita u meču protiv Kazahstanca kog je „počistio“ za nešto manje od dva sata na Stadionu Filip Šatrije.
„Nakon što sam pogodio pet lopti na Rolan Garosu, osetio sam da ovde mogu da igram isto kao što igram na tvrdoj podlozi. 'Ja sam krava na ledu koja se kreće po šljaci' (Marija Šarapova je koristila ovu konstrukciju na početku svoje karijere. Mi imamo takav izraz u Rusiji“, rekao je Danil nakon prve pobede u Parizu.
U sredu je Rus ostvario i drugu pobedu na Otvorenom prvenstvu Francuske porazivši Amerikanca Tomija Pola sa 3:1 u setovima (3:6, 6:1, 6:4, 6:3).
Šampion Rolan Garosa iz 2015. godine u juniorskoj konkurenciji bolje je ušao u meč, Medvedev je napravio niz grešaka te bio u zaostatku 2:4 u prvom setu, ali je učinio da te greške nestanu istom brzinom kojom su se i pojavile.
Pol je poveo sa 1:0 u setovima, a Rus ekspresno dobio zamah na startu drugog, te iako je sredinom treće deonice pretrpeo još jedan nagli pad u igri, ponovo se podigao i trijumfalno napustio legendarni „Filip Šatrije“.
Nakon što se potpuno oporavio od virusa korona zbog kog je odustao od Monte Karla ove godine, Medvedev je kako kaže naporno trenirao, uspeo je da pronađe adekvatan balans između doslednosti, snage i nepredvidivosti, koji ga i čine zagonetkom za protivnike na tvrdim podlogama.
Njegovi bekhendi sekli su teren ostavljajući Pola zavezanih ruku, dok je relativna usporenost podloge dala vremena Medvedevu da iskoristi svoju brzinu u odbrani.
Zapravo, nikada nije postojao razlog zbog kog Rus nije mogao da uspe na šljaci, a u dva njegova poslednja meča to je i potvrđeno.
„Sada kada dolazim na velike turnire osećajući se ovako, znam da sam sposoban za velike stvari“, rekao je Danil posle meča.
Ako je suditi prema rezultatima na šljaci, drugi nosilac na Otvorenom prvenstvu Francuske nije zaslužio ovu poziciju u glavnom žrebu takmičenja, ali sistem na Rolan Garosu je takav da se u postupku rangiranja nosilaca posmatra samo ATP lista.
Suprotno od Pariza, na Vimbldonu okosnicu predstavljaju prethodni rezultati tenisera na travnatoj podlozi, dok US open kombinuje rezultate na tvrdoj podlozi i rang listu ATP-a.
O ovoj temi i mišljenju mnogih da bi Rolan Garos trebalo da promeni pravila i uspesima sa turnira na šljaci prida veći značaj pri postavljanju nosilaca govorio je i najbolji teniser sveta, Novak Đoković, tokom nastupa na nedavno završenom Beograd openu.
„Pošteno pitanje, ne znam... Naravno, Vimbldon ima to pravilo mnogo godina. Oni odlučuju o sistemu renkinga –  nisam skroz siguran koja je formula –  ali znam da računaju uspehe u prethodnim godinama na travi. Možda bi i to moglo da uspe za Rolan Garos. Znam da će bilo nekih Top 10 igrača koji su u prethodnim godinama imali malo uspeha na travi, pa nisu dobijali visoko mesto nosioca na Vimbldonu, zbog čega nisu bili srećni. Mislili su da su zaslužili tokom cele godine to mesto nosioca, a ja se sa time malo i slažem. Nekako sam neopredeljen. Tokom cele godine ima mnogo turnira i igrači koji su visokorangirani moraju da budu nagrađeni za to, jer su to zaslužili“, podvukao je Novak.
Bilo kako bilo, Medvedev je ulio nadu svojim fanovima koji su dugo čekali na njegovo pomirenje sa zemljanom podlogom, a treba podsetiti da se Rus nalazi u suprotnoj polovini žreba, te se sa Novakom Đokovićem može sastati tek u finalu.
Ukoliko nastavi sa dobrom igrom i smirenim ponašanjem, do tog cilja će mu se isprečiti Rajli Opelka u narednom kolu, u osmini finala potencijalno Kristijan Garin, a ukoliko opravdaju ulogu favorita u četvrtfinalu i polufinalu na put mogu da mu stanu Stefanos Cicipas i Aleksander Zverev.
Đoković: Znam da to mogu – dokazao sam u prošlosti
Skandal - druga teniserka sveta se povukla sa Rolan Garosa!
More problema „belog sporta“ – ugroženo mentalno, fizičko i opšte stanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala