Crnogorska policija ostala bez 130 automobila zbog neplaćanja lizinga

© Sputnik / Dejan SimićCrnogorska policija u Nikšiću
Crnogorska policija u Nikšiću - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Pratite nas
Crnogorska policija ostala je bez 130 automobila zbog neplaćanja lizinga, usled neusvajanja državnog budžeta za ovu godinu. Radi se o vozilima koja su kupljena 2018. godine.
Ne bude li usvojen državni budžet za ovu godinu to će u velikoj meri otežati funkcionisanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Uprave policije, saopštilo je to Ministarstvo, koje je navelo i činjenicu da je policiji ostala bez 130 automobila.
Suvišno je govoriti koliko je to značajno za policijski rad, koji funkcioniše, ali otežano, navode iz MUP Crne Gore, prenosi RTCG.
„Dovodi se u pitanje obavljanje redovnih aktivnosti, koje su značajne za sve građane Crne Gore. Sve to neposredno utiče na neke od naših glavnih ciljeva i ispunjavanje naših obaveza na putu ka Evropskoj uniji, a to su borba protiv organizovanog kriminala i korupcije“, saopštio je MUP.
Svakodnevne i kontinuirane aktivnosti se otežano sprovode i kada su u pitanju nadležnosti Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance, između ostalog redovno održavanje informacionog i sistema za izdavanje identifikacionih dokumenata je dovedeno u pitanje.
„Obrazaca za dokumenta zasad ima dovoljno, ali se moraju opredeliti sredstva za naknadno naručivanje novih obrazaca. Nije moguće zaključiti godišnji ugovor o nabavci registarskih tablica na osnovu okvirnog Sporazuma zaključenog na period od četiri godine, čime se otežava postupak registracije vozila“, istakli su iz MUP-a.
Imaju, kažu, problem i sa smeštajnim kapacitetima, ishranom, opremom za tekuće održavanje, održavanje objekata, nabavkom medicinskih i higijenskih sredstava, u momentima povećanog priliva stranaca koji traže međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori.
„Problemi postoje i u funkcionisanju našeg Direktorata za zaštitu i spašavanje. U pitanje je dovedeno održavanje avio–helikopterske jedinice, a samim tim i priprema za požarnu sezonu. Otežan je i proces nabavke opreme za pomenuti Direktorat, posebno kada je reč o opremi za reagovanje u slučaju zemljotresa“, napominju u saopštenju.
Kašnjenje usvajanja budžeta može, kazali su, da ima uticaja na plaćanje godišnjih obaveza prema međunarodnim i regionalnim organizacijama i agencijama.
„Brojne aktivnosti su stopirane, odložene, ili prolongirane usled nedostatka novca za njihovu realizaciju, a očekivanja javnosti od ovog, kao i od svih ostalih Vladinih resora su velika. Usporene su obuke službenika MUP-a i Uprave policije, kao i saradnja sa Policijskom akademijom u Danilovgradu, gde već dve generacije čekaju na zasnivanje radnog angažmana, na osnovu informacije koju je usvojila Vlada“, ističe se u saopštenju.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala