Zaharova o reakciji Evrope na špijuniranje: Kako Americi reći da su nezadovoljni?

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Pratite nas
Zemlje Evropske unije ne mogu da pronađu način da adekvatno odreaguju na informacije da su specijalne službe SAD i Danske prisluškivale evropske lidera, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Ni Švedska, ni Norveška, ni Francuska, ni Nemačka nisu mogle da ne primete da je američko-danski duet izveo sa njima nešto što nije sasvim korektno. Uvređene zemlje još uvek nisu smislile kako da formulišu žalbu. Nemoguće je direktno reći: 'Nismo zadovoljni danskom rukom Vašingtona, gurnutom u naše unutrašnje stvari'“, naglasila je ona.
Zaharova je istakla da Švedska i Norveška nisu saopštile da se proteruju danske diplomate ili uvode druge mere, već su „nežno tražile“ objašnjenje od Kopenhagena, bez ikakvih sankcija, zatvaranja ambasada, odlazaka u Savet bezbednosti UN, ili bilo čega sličnog.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije i kula Kremlja - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Rusija o špijuniranju Merkelove: Situacija je strašnija, to je samo vrh ledenog brega
Kako je rekla, SAD su učinile upravo ono za šta stalno optužuju Rusiju, a „najfantastičnije je to što se stvar odvijala apsolutno legalno“.
Ako u tom skandalu ne bude pronađen ruski trag, uznemiriću se, dodala je Zaharova.
Kako je ranije saopštio nemački list „Zidojče cajtung“, američka Agencija za nacionalnu bezbednost je uz pomoć Danske u periodu 2012. do 2014. godine motrila na brojne evropske političare, a posebno na nemačku kancelarku Angelu Merkel, ministra spoljnih poslova (aktuelnog predsednika Nemačke) Franka-Valtera Štajnmajera i kandidata za kancelara nemačke iz Socijal-demokratke stranke Nemačke Peera Štajnbrjuka.
U svetlu informacija koje su se pojavile u medijima o špijuniranju Merkelove i drugih političara ministarka odbrane Danske Trine Trine Bramsen je izjavila da su postupci protiv saveznika Danske neprihvatljivi.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala