Vučić: Tražićemo izveštaje, nema igre sa Bonskim ovlašćenjima

© Sputnik / Sputnjik SrbijaUdarna vest
Udarna vest - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa državnim vrhom Republike Srpske da će Srbija, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ubuduće redovno tražiti izveštaje visokog predstavnika u BiH o političkoj situaciji u toj zemlji.
Vučić je, nakon sastanka sa predstavnicima Srpske i njenih parlamentarnih stranaka poručio i da će Srbija uvek pomagati i podržavati Republiku Srpsku.
"Rekao sam da će po prvi put, ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, u skladu sa ovlašćenjima, tražiti izveštaj od visokog predstavnika o stanju u BiH. Srbija će početi da se ponaša kako do sada nije, ali u skladu sa onim što je potpisano", rekao je Vučić u obraćanju medijima'.
To su, dodao je, pozitivne, važeće, pravne norme i u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazumom, visoki predstavnik je dužan da obaveštava i zainteresovane strane, a to je i Srbija.
"Taj aneks je potpisao Milan Milutinović i od sada ima redovno da tražimo izveštaj visokog predstavnika. Uvereno smo da će visoki predstavnik, ako opstane, ispunjavati tu obavezu", rekao je Vučić.
Predsednik Srbije rekao je da nije Srbija ta koja donosi odluku o visokom predstavniku međunarodne zajednice u BIH, već Savet bezbednosti UN.
Vučić je, tako odgovorio na pitanje da li je imenovanje Kristijana Šmita prihvatljivo za Srbiju i dodao da odluka o njegovom imenovanju treba da ode na sednicu Saveta bezbednosti UN.
„Da li ću se sresti s njim, svakako, ali imenovanje nema veze sa nama“, poručio je on.
Srbija će razgovarati sa Visokim predstavnikom, tražiće redovne konsultacije. Biće uvek uz Republiku Srpsku, poštujući integritet Bih, ali i Republiku Srpsku i Dejtonski sporazum, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa državnim vrhom Republike Srpske.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala