Veselji se u Hagu pozvao na Ustavni sud Srbije

© AP Photo / Peter DejongKadri Veselji u Specijalnom sudu za zločine OVK.
Kadri Veselji u Specijalnom sudu za zločine OVK. - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu odbacuje teze odbrane bivšeg komandanta tzv. OVK Kadrija Veseljija i ističe da odluka Ustavnog suda Srbije u vezi s krivičnim delima za koja je on optužen nije primenljiva na Specijalizovana veća Kosova, navodeći pritom da su tzv. Kosovo i Srbija razdvojene jurisdikcije s posebnim pravnim režimima.
Veseljijevi advokati, pored ostalog, osporavajući sudsku nadležnost u Hagu, pozvali su se na odluku Ustavnog suda Srbije, kojom je utvrđeno da se članovi 371 i 384 Krivičnog zakonika Srbije ne mogu primenjivati retroaktivno na zločine počinjene pre njihovog uvođenja u pravni sistem Srbije 2006. godine.
Ova dva člana odnose se na krivična dela “Zločin protiv čovečnosti” i “Nesprečavanje vršenja krivičnih dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom”, a za koje, prema kosovskim zakonima, Specijalizovano tužilaštvo Kosova tereti Veseljija, Hašima Tačija, Jakupa Krasnićika i Redžepa Seljimija, pored drugih optužbi.
“Odluka Ustavog suda Srbije doneta je u odnosu na Krivični zakonik Srbije i nema uticaja na nadležnost sudova u okviru kosovskog sudskog sistema”, smatra Specijalizovano tužilaštvo na čelu sa Džekom Smitom.
Ovaj stav, kako dodaje, nije relevantan za Specijalizovana veća Kosova, jer ona primenjuju međunarodno običajno pravo onakvo kakvo je postojalo u vreme izvršenja krivičnih dela.
“Ona to čine u skladu sa zakonom koji je usvojila kosovska skupština, a koji je dao nadležnost Specijalizovanim većima Kosova", napominje tužilaštvo. 
Hašim Tači na optuženičkoj klupi u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Haško „iznenađenje“: Tači i Veselji odgovaraju za komandovanje dva strašna zločina protiv Srba?
Nasuprot slučaju pred Ustavnim sudom Srbije, kosovski zakon ne kreira nova krivična dela ili menja stara, već, kako navodi tužilaštvo, “otvara put jurisdikciji Kosova da primeni međunarodno običajno pravo kakvo je postojalo između 1998-2000. godine (period za koji su Veselji i ostali optuženi).
"Iz ovoga sledi da je tvrdnja odbrane u pogledu “pariteta” i “diskriminacije” jednostavno deplasirana....", navodi se pored ostalog u odgovoru tužilaštva, koje traži odbacivanje zahteva Veseljija kojim se osporava nadležnost Specijalizovanih veća Kosova za suđenje.
Veseljijevi advokati su se, pored ostalog, pozvali na diskriminaciju pripadnika OVK jer se na njih primenjuje zakon, koji u Srbiji ne može da se primeni na njihove suparnike u sukobima 1998/1999. Godine. na Kosovu i Metohiji, preneo je Tanjug.
Veselji, Tači i ostali terete se u 10 tačaka optužnice za krivična dela - zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.
Uhapšeni su u novembru i nalaze se u haškom pritvoru gde čekaju početak suđenja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala