U toku sastanak državnog vrha Srbije i Republike Srpske

© Sputnik / Lola ĐorđevićSastanak vrha Srbije i Republike Srpske
Sastanak vrha Srbije i Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Pratite nas
U Beogradu je u toku sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske i predstavnicima parlamentarnih stranaka u Srpskoj čija je tema bilo sporno imenovanje novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.
Sastanak se održava u zgradi Predsedništva Srbije na Andrićevom vijencu, a delegaciju Republike Srpske predvode srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Željka Cvijanović, te predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Radovan Višković.
Sastanak je sazvan na inicijativu predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović.
Vučić je povodom imenovanja njemačkog diplomate Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH konstatovao da će dolazak novog visokog predstavnika u BiH biti mnogo teži za Republiku Srpsku, jer će Nemci nastojati da naprave novu kompletnu organizaciju, ali je naglasio da Srbija uvek mora biti uz Republiku Srpsku.
Savet za sprovođenje mira nedavno je za novog visokog predstavnika u BiH imenovao njemačkog diplomatu Kristijana Šmita, nakon ostavke Valentina Incka koji je na toj funkciji bio 12 godina.
Ovo imenovanje je od najviših zvaničnika Srpske nazvano je blefom međunarodne zajednice u BiH, a ocenjeno je i kao nelegalan čin jer nije izveden po Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma.
Rusija je jedina glasala protiv ovog izbora.
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala