Rusija: Šest godina pregovora o Donbasu nije dovoljno Berlinu i Parizu da definišu strane u sukobu

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaUstanici u Donbasu
Ustanici u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Pratite nas
Zamenik šefa administracije ruskog predsednika Dmitrij Kozak, koji predvodi rusku delegaciju na pregovorima političkih savetnika „normandijske četvorke“, izrazio je žaljenje zbog stava kolega iz Nemačke i Francuske, koji u šestoj godini pregovora ne mogu da definišu ko su strane u sukobu u Donbasu, iako je to jasno naznačeno u Minskim sporazumima.
„Ne možemo da odgovorimo na ovo pitanje, to je teško političko pitanje. Moramo da sazovemo samit lidera država i vlada 'normandijskog formata' kako bi oni sami definisali“, citirao je Kozak reči kolega sa Zapada.
Sa žaljenjem je primetio da se takve izjave daju u šestoj godini nakon zaključenja Minskih sporazuma i najmanje tri održana samita lidera država. Kako kaže, predstavnici ministarstava inostranih poslova država-učesnika normandijskog formata ne mogu da odgovore na prosto i jasno pitanje, koje je crno na belo uneto i u Minske sporazume i u noviji sporazum o primirju postignutom u julu prošle godine.
On je skrenuo pažnju na činjenicu da u Minskim sporazumima nema nijednog pominjanja Rusije kao strane u sukobu.

Zašto su pregovori o Donbasu zapali u ćorsokak?

Zamenik šefa administracije ruskog predsednika smatra da je glavni razlog što su pregovori šest godina u ćorsokaku odsustvo želje Kijeva da komunicira sa predstavnicama Donjecke i Luganske Narodne Republike.
„To je glavni problem koji pokušavamo da rešimo i u Kontakt grupi, sva pitanja stoje zbog toga - pitanja primirja, primena mehanizma koji osigurava to primirje, politička pitanja, humanitarna, ekonomska... To je fundamentalni razlog zbog kojeg smo šest godina u ćorsokaku. Čini se da, ako postupate pragmatično, ako zaista želite mir, to se odnosi i na Ukrajinu i na 'normandijski format'“, objasnio je on u intervjuu za televiziju „Rusija 24“ .

Pogoršanje situacije u Donbasu - veštačka tvorevina

Istovremeno, smatra da je pogoršanje situacije u Donbasu početkom godine veštačka tvorevina i da je povezano sa pokušajima Kijeva da poveže politička pitanja sa prekidom vatre.
„Ukrajina pokušava da poveže politička pitanja sa primirjem. I to pogoršanje koje se dogodilo u januaru, februaru, martu, očigledno je izazvano veštačkim putem. Postoje razlozi za to - unutarpolitički i spoljnopolitički. Danas je, prema našim zapažanjima, sasvim očigledno da se iniciranje tih napada odvija sa teritorija koje su pod kontrolom Kijeva. To znači da je ovo veštačka tvorevina“, naglasio je Kozak.
On je upozorio da mehanizam za sprečavanje razmene vatre u Donbasu ne funkcioniše i da bi to pitanje trebalo ponovo da se razmotri u „normandijskom formatu“.
Takođe je rekao da Rusija nastoji da osigura da pregovori o regulisanju situacije na istoku Ukrajine budu maksimalno otvoreni i u Kontakt grupi i u „normandijskom formatu“ (Nemačka, Rusija, Ukrajina, Francuska).
Prema njegovim rečima, ukrajinska strana predstavlja građanima Ukrajine svoju interpretaciju toga što se dešava na pregovorima.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala