Okovao tursku obalu, sada preti i ostatku Mediterana /video/

© Sputnik / Marijana KolakovićIstanbul
Istanbul - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Pratite nas
Gusti, sluzavi sloj na površini Mramornog mora u Turskoj, koji se naziva i morska sluz, predstavlja sve veću pretnju morskom životu i ribarskoj industriji.
Naučnici tvrde da su klimatske promene i zagađenje pridoneli širenju organske materije, poznate i kao morska sluz, koja se prvi put pojavila 2007. godine, a sadrži širok spektar mikroorganizama i može da procveta kada kanalizacija bogata hranljivim materijama uđe u more, piše Rojters.
Snimci dronom iznad Mramornog mora u blizini Istanbula prikazuje trajekte i teretnjake kako plove morem prekrivenim viskoznom, sivkastom supstancom koja može da uništi morski život.
"Problemi Mramornog mora su rezultat ljudskog faktora. Ovo je rezultat kućnog otpada i zagađenja", rekao je Tašin Cejlan koji je snimio dokumentarac o uticaju morske sluzi na morski život.
"Jedino što možete da učinite jeste da ne bacate svoj otpad u more. Mislim da priroda ovo ne zaslužuje", kaže on.
Stručnjaci su širenje morske sluzi povezali sa visokim temperaturama mora koje su rezultat klimatskih promena, ali i ispuštanja nefiltrirane kanalizacije u more.
Ministar zaštite životne sredine Murat Kurum rekao je da je morska sluz ozbiljan problem i da ekipa od 300 članova procenjuje i analizira desetine punktova u Mramornom moru kao i postrojenja za pročišćavanje vode i izvore zagađenja. Rekao je da će u petak objaviti akcioni plan za zaštitu mora.
Hidrobiolog Levent Artuz upozorio je da će se takvi ekološki problemi i dalje događati, ako se ne promeni ponašanje ljudi.
"Sve dok nastavljamo sa tom praksom, nema mnogo smisla očekivati drugačije rezultate. I dalje ćemo se susretati sa ovakvim katastrofama", rekao je istakavši da se poslednjih godina pojačano ispušta kanalizacija u more.
Mramorno more je unutrašnje more između Evrope i Azije. Preko Dardanela je povezano sa Egejskim morem, kao i Bosforom sa Crnim morem.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala