Novi trik Prištine kako bi se izbegla glavna obaveza koju su prihvatili

Pratite nas
Ideja Aljbina Kurtija da je nemoguće formirati Zajednicu srpskih opština jer u tzv. državi Kosovo ne može da postoji monoetnička zajednica je glupost, jer je ZSO projektovana da mogu da joj se priključe i druge manjinske zajednice, to jest, opštine. Na kraju će ZSO morati da bude formirana jer je to glavna obaveza koju je Priština prihvatila.
Ovako politički analitičar Demo Beriša komentariše Kurtijeve poruke koje je izneo posle razgovora sa Metjuom Palmerom, specijalnim izaslanikom Amerike za Balkan i Miroslavom Lajčakom, predstavnikom EU.
Kurti je praktično izneo izgovore zbog kojih ne sprovodi ZSO u delo. Naš sagovornik podseća i da je ZSO predviđena i Ahtisarijevim planom, Briselskim sporazumom i Ustavom Kosova.

Priština bi da izbegne glavnu obavezu — formiranje ZSO

„Kurti zaboravlja činjenicu da je ZSO potpisana u Briselu, da ju je kosovska skupština kao međunarodni ugovor prihvatila. I tek kada je prihvaćena kao takva, sa izvršnom vlašću, onda su ZSO dali na razmatranje Ustavnom sudu Kosova. Taj sud nije odbacio ZSO, već je naveo 24 tačke koje treba da se usklade sa Ustavom. To podrazumeva da su pokušali da ukinu izvršnu funkciju ZSO“, podseća Beriša.
On ističe da će i pored svega ZSO sigurno biti tema na sastanku koji predstoji između Beograda i Prištine.
„Predlozi za Zajednicu koji su stigli sa novim ’non –pejperima‘ predstavljaju kompilaciju svih dosadašnjih predloga o ZSO. Dakle, vlast bi na severu kontrolisali predstavnici tzv. vlade Kosova, Srbije i EU. To dosta podseća na Brčko distrikt, ali mislim da Srpska lista i Beograd sa tim neće biti zadovoljni jer uzimaju u obzir samo četiri opštine na severu. Zaboravlja se preostalih šest srpskih opština u unutrašnjosti Kosova i 40 objekata SPC.“

Šta kaže takozvani ustav Kosova

Kurti očigledno nema pritisak ni od Amerike ni od EU, jer na njegovu izjavu nisu reagovali, već ga „maze“ da bi ušao u pregovore, a Beograd će, s druge strane, da pritiskaju. Dakle, dodaje naš sagovornik, imamo situaciju status kvo (status quo), a evo i zašto:
„Krajnji cilj Kosova je međusobno priznanje, što od Srbije neće dobiti. A sam Kurti će se ’igrati‘ dokle bude mogao da izbegne finalni sporazum, iz prostog razloga jer mora prihvatiti činjenicu da na Kosovu žive Srbi. Međutim, Kosovo je multietnička sredina i ima u Ustavu ugrađen Ahtisarijev plan u Članu 136, u kome se kaže da ukoliko nešto nije predviđeno Ustavom Kosova, primenjuje se predlog Ahtisarijevog plana. A on u sebi ima plan formiranja ZSO.“
Sagovornik Sputnjika zaključuje da će Kurti, šta god da govori, morati na kraju da prihvati ZSO i to verovatno sa izvršnim ovlašćenjima jer je član Ustava 136 decidan, a Ustav ne može da se menja bez saglasnosti srpske zajednice. 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala