Kuća na selu za 500 evra: Bogata zemlja nudi pomoć kupcima da bi oživela ruralna naselja

CC0 / Pexels/Francesco Ungaro / Unutrašnjost kuće na selu
Unutrašnjost kuće na selu - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Pratite nas
Milioni praznih kuća na selu postoje u Japanu, gde su dobile i posebno ime „akija“, a lokalne vlasti pokušavaju da ih prodaju za veoma niske cene, čak i za 500 evra kako bi oživele ruralna naselja.
Prema poslednjem popisu nekretnina iz 2018. godine, u Japanu je bilo čak 8,49 miliona napuštenih kuća, što je porast od 3,2 odsto u odnosu na prethodni popis pet godina ranije.
Više od 13 odsto od 62 miliona domova na selu napušteno je u Japanu, posebno u ruralnim prefekturama Vakajama, Tokušima, Kagošima i Koči. U tim regionima, procenat napuštenih kuća je čak 18 odsto.
CC0 / Pixabay/sayama / Seoska kuća u Japanu
Seoska kuća u Japanu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Seoska kuća u Japanu
Više od osam miliona kuća je napušteno u Japanu
Vlada Japana zato je pokrenula akciju stimulisanja ruralne ekonomije kroz podršku turizmu, biznisu i naseljavanju novih stanovnika u sela, piše „Njujork post“.
Formirane su „banke napuštenih kuća“ koje vode lokalne vlasti, gde potencijalni kupci mogu da pazare napuštene kuće po veoma niskim cenama, čak i za 500 evra.
CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Tx-re / Okutama, planinski gradić u Japanu u blizini Tokija
Okutama, planinski gradić u Japanu u blizini Tokija - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Okutama, planinski gradić u Japanu u blizini Tokija
Okutama, gradić u blizini Tokija, čiji se broj stanovnika u poslednjih 50 godina prepolovio
„Program ne samo da pomaže starim vlasnicima, koji se grčevito bore da njihove nekretnine budu u upotrebi i da plate poreze, već i gradovima koji će na taj način smanjiti broj građevina koje mogu da se sruše ili da predstavljaju opasnost“, rekao je za agenciju Nikei predstavnik gradske vlade Okutame, planinskog gradića nedaleko od Tokija, čiji se broj stanovnika prepolovio u poslednjih 50 godina.
Kroz ovaj program, lokalne vlasti ponudile su u septembru po 9.000 dolara svakom zaposlenom u Tokiju koji želi da radi od kuće ukoliko se preseli na selo.
CC0 / Pixabay/ujeans / Kuća u japanskom stilu
Kuća u japanskom stilu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Kuća u japanskom stilu
Lokalne vlasti nude podršku za one koji žele da se presele na selo i rade od kuće, ali i subvencije za renoviranje kupljenih kuća na selu
Kako bi se smanjio jaz u tehnološkim uslugama u ruralnim delovima, svakome ko pokrene IT biznis u ruralnim delovima Japana ponuđen je bonus od 27.000 dolara.
Podrška preseljenju na selo dala je efekta u gradiću Mikasa, u prefekturi Hokaido, gde je broj napuštenih kuća smanjen za 11 odsto, otkako je ponuđena i podrška porodicama koje dobiju decu ili žele da obnove kuću. Takođe, u gradu Daisen, u prefekturi Totori, broj napuštenih kuća smanjen je za 7,9 odsto otkako su lokalne vlasti uvele podršku od 18.000 dolara za renoviranje, koje mogu da dobiju novi kupci nekretnina.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala