Izraelsko ministarstvo zdravlja: Mladi muškarci posle Fajzera dobili miokarditis

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaFajzer
Fajzer - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Pratite nas
Izraelsko ministarstvo zdravlja je objavilo je da je otkrilo manji broj upala srčanog mišića kod mlađih muškaraca koji su dobili vakcinu kompanija Fajzer / Biontek.
S druge strane, Fajzer je saopštio da nije primetio veći broj slučajeva miokarditisa, koji bi se očekivao kod većeg dela populacije.
U Izraelu je otkriveno 275 slučajeva miokarditisa između decembra i maja, među pet miliona vakcinisanih ljudi, saopštilo je ministarstvo nakon jedne studije napravljene da se ispita ovo pitanje, preneo je Rojters.
Većina pacijenata koji su imali miokarditis nisu proveli više od četiri dana u bolnici i 95 odsto slučajeva je klasifikovano kao lakši oblik.
Studija je otkrila da "postoji verovatna veza između primanja druge doze Fajzerove vakcine i pojave miokarditisa među muškarcima starim između 16 i 30 godina", navodi se u saopštenju.
Prema otkrićima studije, takva veza je primećena najviše među muškarcima starim između 16 i 19 godina, nego kod ostalih grupa.
Fajzer je u izjavi naveo da je svestan izraelskog otkrića o miokarditisu, ali je dodao da nije utvrđena veza sa njihovom vakcinom.
Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je prošlog meseca predložio dalju studiju o vezi između miokarditisa i mRNA vakcina (Moderna i Fajzer).
Nadzorni sistemi CDC-a nisu našli veći broj slučajeva nego što bi naši u opštoj populaciji, ali je savetodavno telo preporučilo da zdravstveni centri treba da budu svesni o izveštajima o potencijalnim negativnim posledicama".
Uoči očekivane odluke da se počne sa vakcinacijom dece od 12 do 15 godina u Izraelu, ministarstvo zdravlja je izdalo saopštenje u kojem nema nikakvih preporuka, ali se navodi se da tim eksperata ispituje situaciju kako bi dao preporuku ministru.
Izraelski mediji su preneli da bi vakcinacionu program za decu mogao da počne u nedelju.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala