„Hrvatskoj preostaje samo slepa vera“

© REUTERS / Darren Staples LivepicNavijači Hrvatske uoči meča protiv Turske na EVRO 2016.
Navijači Hrvatske uoči meča protiv Turske na EVRO 2016. - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Pratite nas
U utorak uveče odigrane su prijateljske utakmice kao uvod u predstojeće Evropsko prvenstvo u fudbalu. Zabrinjavajuću partiju pružila je selekcija Hrvatske koja je remizirala sa rivalom iz Jermenije, te hrvatski mediji pišu da je „vatrenima“ ostala samo slepa vera uoči kontinentalnog takmičenja.
Sve četiri utakmice koje su igrane u cilju provere pred EURO završene su istim rezultatom – 1:1. Tako je Rusija remizirala sa Poljskom, Slovačka sa Bugarskom i Severna Makedonija sa selekcijom Slovenije.
Zlatko Dalić - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Hrvati menjaju plan – EURO provode u domovini
Ipak, najveću gorčinu su u Velikoj Gorici ostavili fudbaleri Hrvatske, aktuelni vicešampioni sveta, koji su odigrali nerešeno protiv reprezentacije Jermenije.
Očito je da ekipa Zlatka Dalića u lošoj formi ulazi u poslednje pripreme pred kontinentalno takmičenje, a na potencijalni krah sugeriše hrvatski portal „Indeks“ koji navodi da je Hrvatska u nokdaunu.
Sa taktičkog aspekta utakmica nije bila posebno zanimljiva, kreće u analizu hrvatski portal. Njena svrha bila je pobeda kako bi Hrvatska dobila pozitivan impuls pred turnir i podigla lošu atmosferu oko reprezentacije. Zbog toga je Zlatko Dalić odabrao ovakvog suparnika.
Čak ni protiv Jermenije Hrvatska nije uspela da dobije taj impuls. I to je zabrinjavajuće.
Hrvati navode podatak da su „vatreni“ od osvajanja srebrne medalje u Rusiji 2018. godine odigrali 28 utakmica, na kojima su zabeležili 12 pobeda, šest remija i deset poraza. U tom periodu postigli su 47 golova, uz 43 primljena, a pored poraza od svetskih velesila poput Španije i Engleske, Jermenija se pridružila društvu Mađarske, Azerbejdžana, Tunisa, Velsa  i Slovenije kao selekcijama koje Hrvatska nije savladala od Rusije do danas.
Indeks piše da je svetski vicešampion nakon ovog uspeha bio u stanju letagrgije, opijen velikim uspehom na Mundijalu, da bi se tri godine kasnije našao pred debaklom ukoliko ga neko ili nešto ne probudi pre nego što bude prekasno.
„U Rovinju imamo jako dobar teren i to je najvažnije. Učinićemo sve da imamo mir, a daj Bože da bude euforija i da svi dođu u Rovinj. Po tom sam pitanju upozorio igrače da moraju da preuzmu odgovornost, da smo tu zbog utakmica, a ne zbog euforije i fotografiranja. Međutim, ponavljam, nadam se da će biti euforija i da ćemo biti meta“, rekao je selektor „vatrenih“ povodom odluke Hrvatskog fudbalskog saveza da će se reprezentacija tokom Eura nalaziti u Rovinju umesto u Škotskoj.
Između redova se može zaključiti da je Dalić ovom izjavom ukazao da je njegovim izabranicima potrebno nešto što će ih vratiti na pravi put. U tom smislu, piše „Indeks“, ideja da za prvog protivnika odabere Jermeniju, sasvim je bila logična.
„Važan nam je rezultat, on je taj koji nosi atmosferu, ambijent i donosi potrebno samopouzdanje. Zato ćemo igrati punom snagom, ali rasporediti minute i isprobati dva sistema igre. Jermenija je protivnik po meri, u poslednje smo vreme igrali s najjačim protivnicima, a ona je ipak klasa ispod“, rekao je Dalić pre susreta.
Ipak, njegova ideja nije uspela.
Jermeni su „parkirali autobus“, Hrvati stvorili i promašili četiri ili pet stopostotnih šansi, te su propustili još jednu priliku da se „podignu“ uoči Eura.
„Možda nas Vatreni još jednom iznenade i budu najbolji kada bude najpotrebnije i najvažnije. Iz ove perspektive ne postoji nikakav indikator da ćemo u idućih 40 dana ponovno gledati veliku Hrvatsku. Ni po čemu ne možemo zaključiti hoćemo li gledati ekipu koja je razbila Argentinu ili onu koja je izgubila od Tunisa. Desetak dana pre Eura Hrvatskoj je ostala samo vera, ona slepa i navijačka. Nekad je ona dovoljna, ali je pitanje imaju li je i oni unutar reprezentacije“, zaključio je „Indeks“.
Španci besni na legendu: „Zabio je nož u leđa!“
Gde je nestalo makedonsko sunce?
Raskol u FSS ne dotiče Piksija: Nije bilo prevrata, funkcionišemo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala