Crna Gora definitivno ušla u parlamentarnu krizu — gde je izlaz

© AP Photo / Risto BozovicKonstitutivna sednica Skupštine Crne Gore
Konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Pratite nas
Sasvim je jasno da Crna Gora definitivno ulazi u parlamentarnu krizu, odnosno krizu skupštinske većine. Izvesno je da ona ne može dugo da traje, ali ni politički akteri ni analitičari još ne vide kako će se razvezati ovaj politički čvor.
Krivokapićeva ekspertska vlada za šest meseci nije položila ispit, smatraju sagovornici Sputnjika — politikolog iz Crne Gore Vladimir Pavićević i politički konsultant iz Beograda Vladimir Dobrosavljević.
Niti je donet budžet, niti su pripremljeni sistemski zakoni, niti je krenula demontaža sistema nasleđenog iz vremena DPS-a ni u bezbednosnom, ni u finansijskom sektoru, ni u državnoj upravi. Nije se krenulo sa promenom izbornih zakona, niti sa čišćenjem biračkih spiskova, iako je nakon parlamentarnih izbora OEBS izašao sa stavom da je između 35 i 40 hiljada nepostojećih birača na spiskovima, nabraja Dobrosavljević.

Kako iz parlamentarne krize u koju ulazi Crna Gora

„Čitav niz stvari postoji zbog kojih dosadašnja aktivnost vlade Krivokapića ne može da bude ocenjena pozitivno i u svakoj normalnoj zemlji ona bi u ovom trenutku bila podložna rekonstrukciji“, ističe on.
Upravo rekonstrukciju vlade tražila je najjača snaga u vladajućoj koaliciji — Demokratski front. Ta vlada, po njihovoj oceni, ne samo da nije odrazila izbornu volju građana, nego tokom prethodnih meseci nije pokazala nikakve rezultate. Čašu je, smatraju u DF, prelio nedavni odlazak Krivokapića u Beograd kada u Patrijaršiji nije potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Demokratski front je izašao sa saopštenjem da premijer više nema njihovo poverenje.
© AP Photo / Risto BozovicPremijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i ministri
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i ministri - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i ministri
Krivokapićeva ekspertska vlada, po oceni analitičara, nije položila ispit.

Ili nova vlada, ili novi izbori

Nisu dugo čekali na odgovor koalicionih partnera. Demokratska Crna Gora Alekse Bečića je danas saopštila da podržava Krivokapića i njegovu ekspertsku vladu, a lider URA Dritan Abazović je tražio da se prvo usvoji budžet, pa onda raspravlja o eventualnoj rekonstrukciji.
Dakle, promena u vladi neće biti. Ona će ili opstati ili — pasti.
„Ne vidim da je ovo dugo održivo stanje, jer koji će zakonski predlog proći ako poslanici najjače parlamentarne grupacije u vlasti vladu više ne podržavaju. Ne vidim način da se u postojećim okolnostima ovo dugotrajno održi. Pre ili kasnije će morati da dođe bilo do rekonstrukcije vlade, bilo do izbora nove vlade, ili u krajnjem slučaju, ako akteri ostanu tvrdoglavi, mogući su novi izbori“, ocena je Dobrosavljevića.
Sličnog je mišljenja i Pavićević. On za Sputnjik kaže da bi se rekonstrukcijom vlade eliminisale konstrukcione greške koje postoje od momenta njenog formiranja, kada su iz nje eliminisani politički autoriteti poput predstavnika Demokratskog fronta, predstavnika stranaka nacionalnih zajednica, što je tu vladu na samom startu učinilo manjinskom.
© Foto : Demokratski front Lideri Demokratskog fronta
Lideri Demokratskog fronta  - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Lideri Demokratskog fronta
Demokratski front traži rekonstrukciju ekspertske vlade čiji je predsednik Krivokapić izgubio njihovo poverenje.
Posle šest meseci evidentno je, smatra on, da premijer Krivokapić više nema legitimitet da nastavi da obavlja taj posao i da sa tim treba da se suoči i proveri da li ima poverenje u Skupštini Crne Gore.

Krivokapić da proveri ima li podršku

„Najprimerenije bi u ovoj situaciji bilo i to čista politička logika nalaže, da sam Zdravko Krivokapić uputi jedan dopis Skupštini Crne Gore i da zatraži preispitivanje poverenja njemu i njegovoj vladi. To bi bio potez na koji navodi i racionalnost u političkom delovanju“, ocena je Pavićevića.
On nema dilemu o tome kakav je sled događaja i šta čeka Crnu Goru.
„Ako nema rekonstrukcije, onda ja mislim, mora da se razreši Zdravko Krivokapić sa mesta predsednika vlade, da postojeća skupštinska većina izabere novog predsednika vlade i novu vladu u celosti. A ako se ni to ne desi, onda nam slede prevremeni parlamentarni izbori“, jasan je naš sagovornik.
Na pitanje može li se očekivati od Krivokapića da sâm žrtvuje svoju funkciju i podnese ostavku kako bi, u situaciji kada sistem DPS-a još nije demontiran, sprečio da dođe do vanrednih parlamentarnih izbora, na kojima bi ishod po sadašnju vlast bio krajnje neizvestan, Dobrosavljević, kao i Pavićević, nemaju odgovor, ali smatraju da je to najlogičnije rešenje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala