Bajden: Ruske vlasti nisu umešane u hakerski napad na najveću kompaniju za preradu mesa

© REUTERS / KEVIN LAMARQUEAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džo Bajden odbacio je pretpostavku da bi iza hakerskog napada na najveću kompaniju za preradu mesa „Dži-Bi-Es“ mogle da stoje ruske vlasti.
Na novinarsko pitanje da li bi iza tog hakerskog napada mogle da stoje vlasti Rusije, Bajden je odgovorio odrično.
Podsetimo, u utorak je saopšteno da je na najveću svetsku kompaniju za preradu mesa izveden sajber-napad koji je poremetio proizvodnju mesa u SAD, Kanadi i Australiji i primorao mnoge radnike da ostanu kod kuće. Prema saopštenju pres-službe Bele kuće, „Dži-Bi-Es“ je izneo tvrdnju da štetni softver potiče od kriminalne organizacije, koja se, verovatno, „nalazi u Rusiji“.
Upitan da pojasni da li američka vlada namerava da preduzme mere protiv Rusije u vezi sa tim napadom, predsednik Bajden je rekao: „Pažljivo razmatramo to pitanje“.
Istovremeno, portparolka Bele kuće Džen Psaki izjavila je da Bajden namerava da razgovara sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom na predstojećem samitu u Ženevi o sajber-bezbednosti u svetlu povećanja sajber-napada pripisanih Rusiji, uključujući i hakerski napad na kompaniju za preradu mesa.
„Očekujemo da će to biti jedno od pitanja koje će predsednik Bajden razmotriti sa predsednikom Putinom na samitu za dve nedelje“, istakla je ona na brifingu za novinare.
„Što se tiče razmatranja mera, ne isključujemo nijednu opciju u kontekstu toga kako možemo da odgovorimo“, odgovorila je ona na pitanje o mogućim merama protiv Rusije.
Američka administracija poziva Moskvu da usvoji mere u cilju sprečavanja napada hakera koji se nalaze u Rusiji, na kompanije u SAD, naglasila je portparolka Bele kuće.
„Rekla bih da, prema mišljenju američkog lidera, predsednik Putin i ruska vlada imaju ulogu u zaustavljanju i sprečavanju tih napada. Stoga će to biti tema za diskusiju kada se Putin i Bajden sastanku u Ženevi“, dodala je.
Istovremeno, novinari su zamolili Psaki da precizira da li američke vlasti smatraju da ruska vlada testira Bajdena.
„Neću iznositi nikakvu analizu na tu temu. Reći ću samo da, kada se kriminalne organizacije nalaze unutar neke zemlje, na njoj nesumnjivo leži odgovornost, postoji uloga koju vlada može da ima. I o tome će se svakako razgovarati na samitu“, objasnila je.
Portparolka je na brifingu zamoljena i da prokomentariše izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o tome da će ruska strana biti spremna da razgovara o svim temama na samitu, uključujući i o pitanjima ljudskih prava. Ministar je, podsetimo, tada rekao i da Moskva prati sudbinu američkih građana optuženih za nerede 6. januara u Vašingtonu.
Ne koristimo rusku vladu kao orijentir za modele zaštite ljudskih prava u svetu. Ali reći ću da predsednik Bajden ne odustaje od mišljenja da su napadi izvedeni 6. januara ostavili trag na našu demokratiju i bili tragičan dan za nju. Uverena sam, naravno, da će on to ponoviti“, rekla je Psaki.
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov potvrdio je da su Moskva i Vašington u kontaktu po tom pitanju. S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je Moskva ne raspolaže podacima o tome ko je organizovao taj napad.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala