Amerika umešala prste: Sudan revidira sporazum sa Rusijom o izgradnji vojne baze

© Sputnik / Ibragim Išak / Uđi u bazu fotografijaFregata "Admiral Grigorovič" u Port Sudanu
Fregata Admiral Grigorovič u Port Sudanu - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Pratite nas
Načelnik štaba Oružanih snaga Sudana Muhamed Usman el Husein izjavio je da Kartum namerava da revidira sporazum o izgradnji ruske vojne baze na Crvenom moru, prenela je televizija „Blu Nil TV“.
„U procesu smo revidiranja sporazuma koji je potpisan između bivše vlade Sudana i Rusije u vezi sa ruskim vojnim projektom na sudanskoj obali Crvenog mora“, rekao je načelnik.
Kako je pojasnio, Sudan ima mogućnost da unese dopune ili izmene u sporazum o vojnoj saradnji sa Rusijom na Crvenom moru, uzimajući u obzir interese zemlje.
„Sporazum može biti produžen ako vidimo korist za našu zemlju“, dodao je el Husein.
Prema njegovim rečima, vojni sporazum između Kartuma i Moskve nije odobrio zakonodavni savet u vreme prethodne vlade.
„Trebalo bi da ga odobri zakonodavni savet Sudana, jer je to organ koji ratifikuje međunarodne sporazume“, precizirao je el Husein.
Osim toga, načelnik štaba je istakao da njegova zemlja može da sarađuje u vojnoj sferi ne samo sa Rusijom i Kinom, nego i sa SAD, koje od 1993. godine smatraju Sudan zemljom – saučesnikom terorizma. Vašington je uklonio zvanični Kartum sa tog spiska tek u maju ove godine.
„Ranije je Sudan bio ograničen na vojnu saradnju sa Rusijom i Kinom, ali danas, nakon što je Sudan isključen sa spiska (saučesnika) terorizma SAD, možemo da sarađujemo sa Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama Zapada“, zaključio je načelnik štaba.
Ranije je televizija „Al Arabija“, pozivajući se na neimenovani izvor, saopštila da je Sudan zamrznuo sporazum sa Rusijom o izgradnji vojne baze na Crvenom moru. Nakon toga je ruska ambasada u Kartumu demantovala te informacije.
U novembru 2020. godine objavljeno je da je sklopljen sporazum o izgradi ruske vojne baze u Sudanu. Kako se navodi u dokumentu, maksimalan broj ruskog personala u bazi ne bi smeo da bude veći od 300 osoba, niti da se tamo nalazi više od četiri broda istovremeno. Iz teksta sporazuma od 1. decembra 2020. godine sledi da je mornarica dobila mogućnost da koristi logistički centar u Sudanu tokom 25 godina.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala