Zagonetna crna aktovka: Otkriveno kakva je dokumenta Lukašenko doneo Putinu

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin
Predsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je na sastanak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom doneo materijale obaveštajnih službi Belorusije o situaciji oko Savezne Države Rusije i Belorusije i Kine.
Beloruski lider primetio je da pretresanje njegovog sastanka sa predsednikom Putinom u Sočiju počelo od mogućeg sadržaja crne aktovke koja se na snimcima mogla primetiti pored Lukašenka. U pojedinim medijima ta tema je bila na naslovnicama.
„Da smo pred kamerama izložili sva dokumenta iz tog koferčeta, onda bi, verovatno, bilo mnogo razgovora, i imalo bi o čemu da se diskutuje“, rekao je Lukašenko na sastanku po pitanjima saradnje sa Rusijom.
Prema njegovim rečima, u torbi su se nalazili analitički materijali koje su pripremile beloruske specijalne službe. Predsednici su odavno uveli praksu da razmenjuju takve informacije, ako se one tiču jedne od strana.
„O situaciji oko Belorusije i Rusije, generalno Savezne Države, i tome kakvi su danas odnosi Amerike, Evropske unije i drugih prema Kini, i mnogo drugih sličnih materijala. To je veoma veliki posao naših resora, pre svega obaveštajnih službi i analitičara, sa kojima sam želeo da upoznam predsednika Putina“, pojasnio je Lukašenko.

Izučavamo zajednički odgovor na sankcije Zapada

Lukašenko je takođe rekao i da se sa Putinom dogovorio da vlade Rusije i Belorusije izuče mogući zajednički odgovor na sankcije Zapada.
„Ta odluka mora biti razumna, nipošto ishitrena, ne treba pucati sebi u noge, ili u ruke, a posebno ne u glavu“, ocenio je.
Kazao je i da mu je nakon pregovora sa Putinom ostao izuzetno dobar utisak i dodao da ukoliko Rusija i Belorusija budu aktivno radile zajedno moći će i druga važna pitanja da reše.
Podsetimo, beloruski predsednik sastao se 28. maja sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Sastanak dvojice lidera trajao je više od pet sati. Putin i Lukašenko razgovarali su o aktuelnim pitanjima, uključujući situaciju oko sletanja aviona kompanije „Rajaner“ koji je leteo za Viljnus iz Atine. Lukašenko je izjavio da je Putinu doneo dokumente koji će pokazati šta se zaista desilo u Belorusiji.
Inače, Savezna Država Rusije i Belorusije je konfederalni entitet koji čine Rusija i Belorusija. Temelj buduće unije Rusije i Belorusije načinjen je 2. aprila 1996. godine kada je stvorena Zajednica Rusije i Belorusije.
Zajedništvo je ojačano godinu dana kasnije 2. aprila 1997. godine kada je ime promenjeno u „Savez Rusije i Belorusije“, a 25. decembra 1998. godine potpisano je nekoliko dokumenata s ciljem da se omogući njihova veća politička, ekonomska i socijalna integracija.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala