Šta se menja u Srbiji zbog novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti koji stupa na snagu

CC0 / piksabej / Žena
Žena - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji je izazvao brojne polemike u javnosti stupio je na snagu . Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković objašnjava da bi novi zakon trebalo da donese bolju uravnoteženost manje zastupljenog pola, kao i da će doneti procesne promene i lakše vođenje postupka.
"Uravnoteženost oba pola postoji ako je taj procenat 40 do 50 procenata. Niži procenti predstavljaju rodni disbalans, pa nije bitno da li su u pitanju muškarci ili žene. Pogrešna je percepcija da se radi o ravnopravnosti žena, već se radi o ravnopravnosti svih nas", istakla je Jankovićeva za RTS.
Ona kaže da veruje da smo svi saglasni da su najbolji radni kolektivi gde postoji balans, ali da se to ne može postići preko noći.
"Kao što neće dovesti do balansa ni u pravosuđu. Imate 75 procenata (žena) sudija, ali znate zbog čega, zato što je pre nekoliko godina došlo do velikog odlaska muškaraca u bolje plaćena zanimanja, pa su žene ostale u toj grani, vrlo važnoj", navodi Jankovićeva.
Naglašava da novi zakon treba da obavezuje sve subjekte da vode računa o balansu i da donose programe i mere.
Govoreći o kaznama, Brankica Janković je rekla da su one povećane, od 50.000 do 2.000.000 dinara, u odnosu na prethodni zakon, kada su kazne bile između 10 i 100 hiljada dinara i ocenila da je to stroža kaznena politika, ali da je očigledno da prethodni zakon nije davao rezultate.
"Mislim da se malo previše o tome govorilo. Svi su očekivali, neki ministri i ministarke, da će taj zakon doneti revoluciju u odnosima. Prosto neće. Hajde da budemo ozbiljniji i da kažemo da će ovo vremenom dovesti do boljeg balansa i da ćemo vremenom imati. Nećemo sutra imati, od stupanja, potpuno drugačiju situaciju i potpuno dostignutu ravnopravnost", kazala je Jankovićeva.
Dodala je da se sada kreće sa primenom, a da je zaštita od diskriminacija i dosad bila efikasna, dok novi zakon dovodi do procesnih promena i lakšeg vođenja postupka.

Novim zakonom uvedena dva nova oblika diskriminacije 

Brankica Janković je dodala da su novim zakonom uvedena dva nova oblika diskriminacije – polno i seksualno uznemiravanje i segregacija, kao i da se uvodi vođenje evidencije za koje će biti zadužena institucija na čijem je čelu.
"Ja sam sa ministarkom Popović dogovorila kako treba da izgleda ta evidencija i sada polako treba da se donese pravilnik. Zašto je dobro imati evidenciju? Da biste vodili kvalitetne antidiskriminatorne politike, da vidite gde to škripi. Ako su najviše diskriminisani naši sugrađani, recimo, Romi ili osobe sa invaliditetom, prosto izmenite neke mere i pojačate programe podrške", navela je Jankovićeva.
Dodala je da nije tačno da će se novim propisima Povereniku dati sudska ovlašćenja, kao i da se njima neće ograničavati verske slobode.
Kada je reč o rodno osetljivom jeziku, Brankica Janković je navela da je jezik važan i da koliko mi oblikujemo jezik i da toliko jezik oblikuje nas i da utiče na rodnu ravnopravnost.
"Razumem da postoje otpori. Uvek kada dođe nešto spolja se doživljava da je nešto nametnuto. Ja ne bih rekla da je nametnuto. Mislim da je rodno osetljiv jezik u upotrebi već odavno. Imam dokument iz 1896, Vesnik srpske crkve, nije to nikakva novina", istakla je Jankovićeva.
Dodala je da se najviše polemike vodilo oko ženskih zanimanja i da se kaže da su rogobatna, kao i da naš jezik ima rod, broj i padež, a da deca to normalno izgovaraju.
"Niko oko toga ne pravi problem. I sada je, zašto mora biti žena dramaturg – dramaturškinja, a nikome ne smetaju oni pogrdni – nerotkinja, sluškinja, to ne smeta. Meni istinski smeta kada vodimo jednu raspravu koja odlazi od suštine. Nije suština ovog zakona jezik. Jezik je koristan, menja se, promenljiva je stvar, oblikuje jezik nas, mi jezik. Svašta sa jezikom može", rekla je Brankica Janković.
Podsetila je da će zakon u medijima i u obrazovanju početi da se primenjuje od 2024. godine, dok bi državni organi trebalo da se pridržavaju novog propisa od danas.
Poverenica je dodala da su novi zakoni deo Akcionog plana za poglavlje 23 i da se očekuje da Srbija intenzivira svoje aktivnosti po pitanju vladavine prava i da se, prema izveštaju Evropske komisije, očekuje posvećenost, ali da je potrebno vreme da bi se posvećenost videla, pošto je Vlada formirana pre šest meseci.
"Smatram da je krenuo jedan novi zamajac i da se pokazuje jedna istinska posvećenost. Vladavina prava nam je važna. Imamo poruke sa vrha naše državne vlasti oko te pune posvećenosti. Naravno da nam se neke stvari neće svideti u izveštaju, ali da svi moramo na tome predano da radimo", naglasila je Jankovićeva.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala