Poruka iz Slovenije: Ako se EU ne bude širila, to će uraditi neko drugi

© AP Photo / Darko BandicBivši slovenački premijer Janez Janša
Bivši slovenački premijer Janez Janša - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Pratite nas
Slovenački premijer Janez Janša smatra oporavak nakon pandemije virusa korona i širenje na Zapadni Balkan ključnim izazovima za EU u narednom periodu.
"Ako se EU ne bude širila, to će uraditi neko drugi“, izjavio je Janša pred slovenačkim diplomatima uoči šestomesečnog predsedavanja Unijom koje za njegovu zemlju počinje 1. jula
Sloveniji, koja će početkom oktobra organizovati neformalni samit EU-Zapadni Balkan, ta je tema posebno važna zbog blizine regiona, a širenje EU treba da bude odgovor na izazove trećih aktera, među kojima je i Turska, koja po mišljenju Janše svojom politikom na Balkanu nastoji da uspori širenje Unije, prenosi Hina.
Slovenački premijer je rekao da kovid 19 nijedna država nije dočekala spremno, što se pokazalo u nedostatku zaštitne i medicinske opreme, a da su se članice EU relativno uspešno usuglasile o opsežnom privredno-finansijskom paketu, ali da će biti značajno teže postići dogovor o zelenoj tranziciji u ekonomiji.
EU ima 27 članica s različitom privrednom strukturom i puno će zavisiti od toga kako će Evropska komisija uspeti da adresira specifične probleme pojedinih država, poručio je Janša, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala