Ovo nije izolovani incident: Kanadski premijer nakon otkrića masovne grobnice 215 dece

© AP Photo / Sean KilpatrickDžastin Trudo u centru skandala u Kanadi
Džastin Trudo u centru skandala u Kanadi - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Kanadski premijer Džastin Trudo obavezao se da pruži veću podršku preživelima iz škola za prisilnu asimilaciju domorodaca nakon što je otkrivena masovna grobnica 215 domorodačke dece.
Reč je o učenicima škole Kamlups u Britanskoj Kolumbiji, zatvorene 1978. godine, a njihovi ostaci su pronađeni uz pomoć posebnog radara.
Trudo je obećao "konkretnu akciju" za podršku preživelima, porodicama i domorodačkom stanovništvu, ali nije precizirao šta bi to moglo biti.
"Nažalost, ovo nije izuzetak ili izolovan incident. Nećemo se skrivati ​​od toga. Moramo priznati istinu. Rezidencijalne škole su bile stvarnost - tragedija koja je postojala ovde, u našoj zemlji, i to moramo prihvatiti", rekao je Trudo.
Neka deca su imala samo 3 godine, a uzrok njihove smrti još uvek nije poznat.
Slučaj je podstakao pozive na istragu svih bivših rezidencijalnih škola. Institucije kojima upravljaju vlada ili Crkva bile su namenjene prisilnoj asimilaciji domorodačke dece.
"Temeljna istraga svih bivših rezidencijalnih škola mogla bi dovesti do dublje istine o genocidu nad našim ljudima", rekao je nacionalni čelnik kanadske Skupštine prvih naroda Peri Belegarde, a prenele su novine Gloub end mejl (The Globe and Mail).

Nasilno odvajanje domorodačke dece

Decenijama je na hiljade dece oduzimano od svojih porodica i smeštano u internate, gde su morali da nauče tradiciju evropskih kolonijalista da bi zaboravili sopstvenu kulturu. Nasilje i seksualno zlostavljanje bili su česti u ovim školama.
"Uspeli smo da potvrdimo ono što je naša zajednica od ranije znala", kazala je o otkriću čelnica domorodačke zajednice Rozan Kazimir. "U ovom trenutku imamo više pitanja nego odgovora."
Šestogodišnja istraga nad kanadskim sistemom rezidencijalnih škola, koji je nasilno odvajao domorodačku decu od njihovih porodica, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sistem predstavljao "kulturni genocid".
U izveštaju se dokumentuje strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zverstva kojima su mnoga od 150 hiljada dece koja su pohađala te škole bila izložena. Škole su uglavnom vodile hrišćanske crkve u ime državne vlasti, od 1840-ih pa sve do 1990-ih godina.
Izveštaj je utvrdio da je više od 4.00 dece umrlo za vreme boravka u rezidencijalnim školama. Veruje se da 215 dece čiji su ostaci pronađeni zakopani ispod nekada najveće takve škole u Kanadi nisu deo te statistike i da su njihove smrti ostale nezabeležene do ovog otkrića.
Trudo je na Tviteru napisao kako mu ta vest "slama srce – u bolnom podsećanju na to mračno i sramotno poglavlje u istoriji naše zemlje".
Godine 2008. kanadska vlada se službeno izvinila zbog tog sistema. Domorodačka zajednica saopštila je kako do sredine juna očekuje preliminarne rezultate istrage.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala