Odiseja Lea Martina: Bilo je i trnja i orhideja - posle 50 godina mislim da je dosta

© Sputnik / Lola ĐorđevićDodela nagrade "Zlatni beočug za 2020. godinu
Dodela nagrade Zlatni beočug za 2020. godinu - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Pratite nas
„Reci mi šta je ljubav, čuj moje srce, istinu ćeš znati… To mi je najdraža moja pesma, prava ljubavna. Ja sam uglavnom i pevao ljubavne pesme, ali je ipak najpopularnija bila i ostala „Odiseja“, pesma koja nema veze sa ljubavlju, kaže proslavljeni šansonjer Leo Martin.
Ovaj pevač zabavne muzike koji je najveću popularnost stekao 70-ih i 80-ih godina jedan je od dobitnika nagrade „Izvanredni Zlatni beočug za životno delo“, koja mu je uručena na svečanosti u Narodnom pozorištu. Ovo priznanje za ukupni doprinos kulturi, pored Martina,  pripalo je i reditelju Predragu Gagi Antonijeviću i akademiku Slobodanu Grubačiću.
Miloš Jović, kako je pravo ime Lea Martina, u kratkom razgovoru za Sputnjik otkriva da prizanje doživljava kao potvrdu višedecenijskog rada.
„Prošlo je 50 godina. Zahvalan sam što sam dobio ovu nagradu jer je ona za mene potvrda da je vredelo nešto raditi i ostaviti iza sebe. Naravno da je u tih pet decenija moglo i više da se uradi, jer uvek može više, ali sam, kad se osvrnem, ipak zadovoljan“, kaže Leo Martin.
© Sputnik / Lola ĐorđevićLeo Martin - dobitnik nagrade "Zlatni beočug" za životno delo
Leo Martin - dobitnik nagrade Zlatni beočug za životno delo - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Leo Martin - dobitnik nagrade "Zlatni beočug" za životno delo
Iz javnosti se, kaže, povukao pre tri godine po sopstvenom izboru. „Nema me na sceni, ne nastupam. Mislim da je bilo dosta.“
Ipak, iako ga nema na sceni, njegove pesme poput „Volim te dušo moja“, „Svet bez tebe“, „Dobro veče moj živote“, „Zbogom, Kristina“… ne prestaju da se pevaju i „vrte“ na radio stanicama. Kaže da mu posebno prija kad na televiziji vidi da na nekom festivalu mladi pevaju njegove pesme. 
© Sputnik / Lola Đorđević"Zlatni beočug" za životno delo dobio je reditelj Predrag Gaga Antonijević
Zlatni beočug za životno delo dobio je reditelj Predrag Gaga Antonijević - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
"Zlatni beočug" za životno delo dobio je reditelj Predrag Gaga Antonijević
„Obradujem se kad čujem da pevaju moje pesme. Ako ništa drugo, bar imaju ukusa“, kaže Leo Martin i uz osmeh rešava jednu višedecijsku dilemu: da li je njegov život bio staza trnja ili staza orhideja:
„Moj život je bio i jedno i drugo i treće.  A treće je to što je bilo dosta i sreće. Ja sam danas zadovoljan čovek, zdrav sam,  imam  srećnu porodicu, a i ostavio sam nešto iza sebe. Moja supruga je Bugarka tako da živimo i u Srbiji i u Bugarskoj, putujemo stalno. Mislim da nas to podmlađuje.“
Nekadašnji učesnik i pobednik eminentnih festivala zabavne muzike – Beogradsko proleće, Vaš šlager sezone, Opatija, Pesma leta… Leo Martin je kao umetnik prepoznatljivog snažnog i izražajnog glasa nastupao i sa svetskim zvezdama kao što su Tom Džons ili Mirej Matje.
I dalje s uverenjem da je ipak najlepše pevati o ljubavi i da je najviše srca dao pevajući takve pesme, svestan je da je jedna pesma  trajno obeležila njegov put. Na pitanje šta misli hoće li je pevati i nove generacije, kratko odgovara:
„Verujem da hoće jer pred njima je život - odiseja.“
© Sputnik / Lola ĐorđevićDobitnici priznanja Zlatni beočug za 2020. godinu
Dobitnici priznanja Zlatni beočug za 2020. godinu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Dobitnici priznanja Zlatni beočug za 2020. godinu
Na svečanosti u Narodnom pozorištu dodeljene su i nagrade „Izvanredni zlatni beočug“ Beogradskim muzičkim svečanostima i Udruženju filmskih radnika Srbije, kao i nagrade „Zlatni beočug“ Daliji Imanić Savić, baletskoj umetnici, pijanistkinji Jasmini Janković, umetniku fotografije Rajku R. Karišiću, Ivanu Karlu, filmskom kritičaru operskoj umetnici Sanji Kerkez, dramskoj spisateljici Mileni Marković, književnicima Igoru Marojeviću i Vidaku Maslovariću, kulturnom posleniku Dejanu Maslikoviću, reditelju Jugu Radivojeviću i istoričaru Aleksandru Rastoviću.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala