Lukašenko upozorio: Ukoliko se NATO aktivira, ruske trupe su za dan u Belorusiji

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaRusko-beloruske vojne vežbe "Zapad-2017"
Rusko-beloruske vojne vežbe Zapad-2017  - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Pratite nas
Ukoliko se NATO aktivira ruske trupe mogu brzo stići u Belorusiju, i to za svega jedan dan, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.
Kako je naglasio, tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju nije konkretno bilo govora o prebacivanju ruskih jedinica ili formiranju vojnih baza. Takve akcije su predviđene konceptom vojne bezbednosti Saveza Rusije i Belorusije.
„Ukoliko dođe do neke napetosti, ukoliko primetimo da se aktiviraju u NATO-u, pa sve do vojnog sukoba, u roku od jednog dana ruske jedinice i trupe će biti prebačene u Belorusiju, za šta su određene baze, aerodromi i ostalo“, rekao je predsednik, prenosi državni portal „SB. Belorusija danas“.
Beloruski lider je istakao da je takva opcija moguća samo u slučaju zaoštravanja vojne situacije i dodao da Zapad nema prava da prekoreva Belorusiju zbog razmeštanja ruskih vojnika.
„Vi prebacujete i formirate baze u Poljskoj. Ne vide brvno u svom oku, a nas počinju da ubijaju u svim pravcima“, konstatovao je predsednik.
Takođe je dodao da će Rusija isporučiti Belorusiji savremeno naoružanje, a zvaničnicima je naložio da zajedno sa ruskim kolegama sastave spisak neophodnog oružja.
Putin i Lukašenko sastali su se u Sočiju 28. i 29. maja, a to je već treći sastanak dvojice lidera od početka godine.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala