Lavrov: NATO ima zlonamerne planove prema Rusiji

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Pratite nas
Približavanje Alijanse ruskim granicama svedoči o tome da NATO ima zlonamerne planove prema Rusiji, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon sastanka Saveta ministara inostranih poslova BRIKS-a održanog putem video-konferencije.
Šef ruske diplomatije je istakao da je prekid približavanja Alijanse ruskoj granici jedna od obaveza koje je NATO preuzeo, a ne pridržava je se.
„Ne samo da to jednostavno ignorišu, nego kada predlažemo da se ponovo potvrdi ono što je rečeno, na primer, princip nedeljivosti bezbednosti, da niko u evroatlantskom prostoru ne bi trebalo da jača svoju bezbednost na štetu bezbednosti drugih, oni se udaljavaju od tog principa i plaše se da ga potvrde. Zaključak je vrlo jednostavan. To znači da imaju neke zlonamerne planove u pogledu Ruske Federacije. Voleo bih da grešim“, rekao je Lavrov.
Međutim, on je objasnio da su potrebna konkretna dela da bi se proverilo u kojoj meri su Zapadnjaci iskreni u vezi sa spremnošću da uspostave normalne odnose sa Moskvom.
„Na stolu su konkretni predlozi, a konkretne odgovore još uvek nismo videli“, podsetio je.
Kako je rekao, Moskva je spremna da vodi dijalog sa NATO-om o aspektima pozicije Rusije koji ga zabrinjavaju.
„Ako neko vidi neke dalekosežne opasne zamisli u poziciji Ruske Federacije, onda smo spremni da razgovaramo o tome. NATO, nažalost, nije spreman za to“, dodao je on.

Deeskalacija na kontakt liniji

Prema njegovim rečima, Rusija je spremna da razmotri i deeskalaciju na kontakt liniji sa Alijansom.
„Još jednom ću naglasiti da su zadaci vojne deeskalacije na liniji razgraničenja, vraćanje principima koje su na najvišem nivou potpisali članovi NATO-a i Ruska Federacija ono o čemu smo uvek spremni da razgovaramo. Ponavljam još jednom da se naši konkretni predlozi se razmatraju u Briselu“, rekao je ministar.
Kako je rekao, „veoma se nadamo da su bile dovoljne dve godine da ih NATO shvati“.
On je ocenio da će „u praksi saglasnost na te predloge zapravo obezbediti malu, ali ipak konkretnu deeskalaciju situacije“.
Ranije je Lavrov izjavio da NATO otprilike dve godine nije u stanju da razmotri konkretne predloge Rusije koji su predati preko Generalštaba Oružanih snaga.
Ministar je objasnio da se oni sastoje u uspostavljanju distance preko koje ne bi trebalo da se odvija kretanje aviona vazdušnih snaga Rusije i zemalja NATO-a, kao i brodova mornarice. Takođe je prosleđen predlog da se dogovori razdaljina na koju će se vojne vežbe i Rusije i Severnoatlantske alijanse pomeriti od kontakt linije Rusija-NATO.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala