Kurti o ZSO: Neće biti formirana monoetnička zajednica

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Pratite nas
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da ni Evropska unija, ni SAD, ne vrše pritisak da se nastavi dijalog sa Beogradom, kao i da neće biti formirana nikakva, kako je kazao, monoetnička zajednica.
Kurti je prilikom posete Prizrenu rekao da će dijalog biti nastavljen sredinom juna, objavila je „Koha“.
„Nema pritisaka, dijalog će biti principijelan, fer, u kome Kosovo nije objekat. Sa našim programom i odgovornošću predstavljaćemo Kosovo i interese Kosova“, kazao je Kurti.
O Zajednici srpskih opština Kurti je naveo:
„Čini mi se da sam vam već odgovorio šta će biti sa Zajednicom. To su govorile i peticija građana i tadašnje opozicione akcije, a presuda Ustavnog suda bila je poverenje. Na Kosovu ne možemo da imamo monoetničko udruženje, pa je neophodno da integrišemo sve građane bez obzira na etničku pripadnost, a ne da stvaramo barijere koje ih dele“, preneo je Tanjug.
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer prethodno je izjavio da bi Zajednica srpskih opština trebalo da se formira u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine.

Haradinaj: SAD neophodne za sporazum sa Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovio je, posle sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Metjuom Palmerom, da je američka uloga u dijalogu Beograda i Prištine neophodna i neizbežna za postizanje sporazuma sa Beogradom.
On je na Fejsbuku naveo da je američka uloga u dijalogu neophodna za postizanje sveobuhvatnog sporazuma koji, kako kaže, rezultira uzajamnim priznanjem.
Haradinaj je rekao i da se na sastanku, kojem je prisustvovao i ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet, još jednom založio za evroatlantsku perspektivu tzv. Kosova i članstvo u NATO.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala