Grčka presekla i saopštila stav o Kosovu

© Flickr / Klearchos KapoutsisGrčka zastava
Grčka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Pratite nas
Stav Atine po pitanju nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen – Grčka ne priznaje nezavisnost Kosova, prenosi Gazeta ekspres.
Produbljivanje saradnje na polju ekonomije i trgovine između Kosova i Grčke i predstojeća poseta ministra spoljnih poslova Grčke Nikosa Dendiasa Prištini izazvali su zabrinutost zvaničnog Beograda i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer su ove poteze videli kao mogući korak ka priznavanju nezavisnosti Kosova.
Uprkos razvoju saradnje Prištine i Atine, stav Grčke o nezavisnosti Kosova ostaje nepromijenjen, rečeno je u odgovoru grčkog Ministarstva spoljnih poslova Gazeti ekspres.
"Kao što znate Grčka ne priznaje Kosovo i njen stav ostaje nepromenjen", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke.
U odgovoru se navodi da je odnos Grčke prema Kosovu konstruktivan, pozivajući se na dosadašnju saradnju na polju ekonomskog razvoja i podršku Kosovu u različitim oblastima, prenosi Kosovo onlajn.
„Grčka sledi konstruktivan pristup Prištine koja je od 2019. godine zemlja domaćin „Kosovske kancelarije za trgovinu i ekonomska pitanja u Atini“ i sarađuje s Kosovom na povećanju saradnje u različitim oblastima. U tom duhu, u cilju daljeg unapređenja naše bilateralne saradnje i olakšavanja funkcionisanja Kancelarije, bez uključivanja aspekata vezanih za status, ova kancelarija je preimenovana u „Kancelariju za interese Kosova u Atini“.
Grčko Ministarstvo spoljnih poslova ističe da je predstojeća poseta ministra spoljnih poslova Grče Nikosa Dendijasa Prištini povezana sa osnivanjem novih prištinskih institucija.
"Kao što znate, ministar Dendias poseitće Kosovo početkom juna nakon formiranja nove vlade," navodi se u odgovoru.
Atina saopštava i da podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo.
"Grčka podržava Kosovo na njegovom evropskom putu i u tom kontekstu takođe podržava liberalizaciju viznog režima. Grčka takođe daje značajan broj vojnika Kforu," saopštilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova.
Grčko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je podršku dijalogu Prištine i Beograda uz posredovanje Evropske unije.
„Kao dugogodišnja članica EU i NATO, Grčka teži konsolidaciji mira, demokratije i stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog razvoja i vladavine zakona u regiji zapadnog Balkana, stvaranjem dobrosusedskih odnosa i poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava. Grčka je snažno podržavala evropsku perspektivu za sve partnere na zapadnom Balkanu, uključujući Prištinu, kao i podršku dijalogu Beograda i Prištine, uz pomoć EU", rečeno je u Ministarstvu spoljnih poslova Grčke.

Zbog čega Grčka neće priznati Kosovo

Diplomatski izvor Sputnjika u Atini ističe da nema nikakve šanse da Grčka prizna Kosovo i objašnjava i zbog čega je tako.
„Ne postoje nikakve šanse za priznanje Kosova (od strane Atine) jer ga ne priznaju ni Španija, Rumunija i, naravno, Kipar. Ako bismo bili jedini u EU koji ne priznaju Kosovo verovatno bismo pod pritiskom Amerike bili prinuđeni da to uradimo“, rekao je taj izvor.
Izvor objašnjava da Španija, bez obzira na strahovanja srpskog predsednika, ne namerava da prizna Kosovo zbog Katalonije i problema sa Baskima.
Komentarišući uspostavljanje Kancelarije za interese Kosova, izvor kaže da se radi o pukoj modernizaciji kancelarije Prištine u Atini.
„Mada je kancelarija imala isključivo ekonomski karakter a sada je moguće pokretati politička pitanja, mogućnost da naša zemlja prizna Kosovo ne razmatra se ni danas a tako nešto nije moguće ni u budućnosti“, rekao je on.
Iz svega toga sledi da su tvrdnje o priznanju Kosova neosnovane, zaključuje taj izvor, osvrćući se ranije izjave srpskog predsednika Aleksandra Vučića.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala