Zelenski: Stvaranje zajedničke države Rusije i Belorusije ─ opasno

© AFP 2023 / Bertrand GuayPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na konferenciji ispred Jelisejske palate
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na konferenciji ispred Jelisejske palate - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je stvaranje prave savezne države Rusije i Belorusije opasno za Ukrajinu.
„Moguća su i iznenađenja iz drugih pravaca. Danas imamo veoma opasnu situaciju u Belorusiji na našoj severnoj granici. Danas je tamo vojska pod komandom beloruskog režima. Ali vidimo kako Rusija i Belorusija rade na međusobnim sporazumima. Možda bi mogli tamo da uključe odbranu i tada bi te države mogle da izvrše ozbiljan pritisak na nas. Tada bi Rusija dobila kontrolu nad beloruskim oružanim snagama. S te strane takođe vidimo pretnje za sebe – sve do (stvaranja) stvarne Savezne države između Rusije i Belorusije“, rekao je Zelenski za nemački list „Frankfurter algemajne cajtung“.

Nabavka oružja

Zelenski je takođe saopštio da bi želeo da Ukrajina od Nemačke dobije oružje, a pre svega automatske puške i radio-opremu.
Pripadnici ukrajinske vojske na vojnim vežbama u Lavovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Nemački list: Kijev moli Berlin za novo oružje, iako mu nije dao ni stare korvete
Automatske puške, audio oprema – i mnogo drugog“, odgovorio je Zelenski na odgovarajuće pitanje. „Od Amerikanaca smo dobili džipove ‘hamer’, a Nemačka je vodeća zemlja u proizvodnji oklopnih vojnih vozila“, dodao je on.

O „normandijskom formatu“

Predsednik Ukrajine ponovo je izjavio da je potrebno stvaranje novog pregovaračkog formata za regulisanje situacije u zemlji.
„‘Normandijski format’ i njegove teme u tom slučaju bi postali deo ove konstrukcije“, konstatovao je Zelenski.
On je objasnio da „‘normandijski format’ pregovara samo o istočnoj Ukrajini“. „Tamo nema govora ni o Krimu, ni o gasovodu (Severni tok 2), ni o garancijama bezbednosti“, zaključio je ukrajinski predsednik.
„Tamo se ne radi o našem članstvu u NATO-u ili o našem partnerstvu sa Alijansom“, dodao je on i istakao da su u „normandijskom formatu“ učinjeni „važni koraci napred“.
On, međutim, smatra da je u njemu odabrana strategija „oprezne diplomatije“, a da se svi učesnici „plaše da nazovu Rusiju stranom u sukobu“.
Zelenski je istovremeno izrazio zabrinutost da će se situacija u Donbasu pogoršati i da bi moglo, navodno, doći do „blickriga“ i širenja privremeno okupiranih teritorija (od snaga Donjecke i Luganske narodne republike) do administrativnih granica Donjecke i Luganske oblasti“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala