Zaharova: Stavljanjem Češke na spisak neprijateljskih zemalja Rusija naziva stvari svojim imenom

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Proterivanje ruskih diplomata od strane čeških vlasti u suprotnosti je sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i stavljanjem Češke na spisak neprijateljskih zemalja Rusija naziva stvari svojim imenom, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Ne, Bečka konvencija je u suprotnosti sa pljačkaškim zauzimanjem ruske diplomatske imovine u Sjedinjenim Američkim Državama i proterivanjem ruskih diplomata od strane Praga zbog dugogodišnje nesposobnosti da istraže sopstvene incidente. A Bečka konvencija ne zabranjuje da se stvari nazivaju svojim imenom“, napisala je Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku.
Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Češke objavilo saopštenje u kome se ruske vlasti pozivaju da prestanu da koriste za nju izraz „neprijateljska država“. U dokumentu se navode i reči ministra spoljnih poslova zemlje Jakuba Kulganeka, koji je izjavio da Prag smatra da su koraci ka stvaranju spiska neprijateljskih zemalja u suprotnosti sa Bečkom konvenciji o diplomatskim odnosima.
Vlada Rusije utvrdila je 14. maja spisak neprijateljskih zemalja na kojem su se našle Sjedinjene Američke Države i Češka. 
Rusko-češki odnosi naglo su se pogoršali posle 17. aprila kada su češke vlasti optužile ruske obaveštajne službe za organizaciju eksplozije u Vrbjeticama 2014. godine u kojoj su poginule dve osobe. Moskva je tvrdnje nazvala nečuvenim i neosnovanim.
Prag je posle toga proterao 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi. Kao odgovor na to, rusko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je 20 čeških diplomata za persone non grata. Kremlj je naveo da je incident u velikoj meri naštetio odnosima dveju država.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala