Stoltenberg najavio novu strategiju NATO-a: Nova uloga, nova partnerstva

© AP Photo / Francois LenoirGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je danas da će na NATO samitu, koji će 14. juna biti organizovan u Briselu, biti dogovorena ambiciozna strategija „NATO 2030.“ koja bi trebalo da ”spremi Alijansu za budućnost”.
”Svi se slažemo da moramo da napravimo ambiciozne i dalekosežne odluke“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije pred sutrašnji ministarski sastanak NATO-a.
Najavio je da će se nova strategija Alijanse zasnivati na jačanju jedinstva po svim pitanjima bezbednosti, širenju NATO pristupa bezbednosti sa fokusom na otpornosti, infrastrukturi, komunikacijama, novim tehnologijama i borbi protiv klimatskih promena.
”Igraćemo veću ulogu u očuvanju međunarodnog poretka zasnovanog na zakonima, braniti naše vrednosti i interese, produbiti jedinstvo sa zemljama koje slično razmišljaju i praviti nova partnerstva”, naveo je Stoltenberg.
On je poručio da „vrata NATO-a“ i dalje ostaju otvorena za sve aspirante za članstvo u Alijansi, preneo je Tanjug.
Stoltenberg najavljuje da će se deo agende „NATO 2030.“ odnositi i na zajedničko pozicioniranje saveznika o ”izazovima koje predstavlja Kina”.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala