Ruska poslanica: Nemci nezadovoljni mešanjem SAD u „Severni tok 2“

© REUTERS / POOLNemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Objavljivanje u nemačkim medijima informacije da su SAD špijunirale nemačku kancelarku Angelu Merkel i predsednika Franka Valtera Štajnmajera svedoči o snažnom nezadovoljstvu Nemaca zbog mešanja Vašingtona u oblast energetske saradnje, uključujući završetak „Severnog toka 2“, izjavila je poslanica Državne dume Elena Panjina.
Komentarišući saopštenje o špijuniranju evropskih diplomata Panjina je primetila da se o temi američkog prisluškivanja nemačkih političara aktivno govorilo do 2013. godine, kada je bivši agent CIA Edvard Snouden otkrio dokumenta američke Nacionalne sigurnosne agencije.
„Međutim, zatim su takve vesti nestale iz zapadnih medija. Razlog, očigledno, nije bio odustajanje američkih obaveštajnih službi od ove prakse, već totalna zabrana ove teme u zapadnim medijima. Zanimljivo je da je upravo od tog trenutka na Zapadu počela da se aktivno promoviše tema ‘ruskih agenata’, a potrage za njima počele da liče na simptome paranoje“, rekla je članica Odbora za međunarodne odnose Državne dume Rusije.
Prema njenom mišljenju, činjenica da su se izveštaji o američkom prisluškivanju saveznika ponovo pojavili u nemačkim medijima „govori o tome da je nemačko strpljenje iscrpljeno“.
„Nezadovoljni su saveznikom koji im izvrće ruke, meša se u oblast energetske saradnje, u oblast suverenih ekonomskih odluka, uključujući završetak ‘Severnog toka 2’... Na taj način, senzacija nije bila toliko otkrivanje nemačkih novinara, koliko činjenica da su upravo sada nemački mediji odlučili da to objave. U Nemačkoj stavljaju do znanja da su se umorili od dosadnog ‘tutorstva’ iz Sjedinjenih Američkih Država“, smatra poslanica Državne dume.
Ranije je nemački list „Zidojče cajtung“ saopštio da je američka Nacionalna sigurnosna agencija uz pomoć Danske u periodu 2012-2014. pratila brojne evropske političare, među kojima su i nemačka kancelarka Angela Merkel, ministar spoljnih poslova (aktuelni predsednik Nemačke) Frank-Valter Štajnmajer i kandidat za kancelara Per Štajnbrik iz Socijaldemokratske partije Nemačke.
Američki predsednik Džo Bajden ranije je priznao da su sankcije „Severnom toku 2“ u ovoj fazi kontraproduktivne, jer je projekat blizu završetka. Sjedinjene Američke Države objavile su 20. maja da su, iz sopstvenih nacionalnih interesa, odustale od uvođenja sankcija operatoru gasovoda, kompaniji „Nord strim 2 AG“. Međutim, zatim je Vašington uveo sankcije ruskim kompanijama i brodovima koji rade za projektu „Severni tok 2“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala