Novi detalji špijunskog skandala: Danci pomagali Americi da špijunira evropske lidere

© AP Photo / Charles DharapakSedište američke Agencije za nacionalnu bezbednost, NSA
Sedište američke Agencije za nacionalnu bezbednost, NSA - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Danska tajna služba pomogla je američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost (NSA) da špijunira evropske lidere, otkrila je zajednička evropska medijska istraga, a predsednik SAD Džozef Bajden je bio dobro obavešten o tome, saopštio je Edvard Snouden.
Među onima koji su špijunirani su i nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, otkrila je medijska istraga, a preneo RT.
Da su SAD špijunirale ne samo svoje građane već i lidere stranih zemalja prvi put je počelo da izlazi na videlo 2013. godine zahvaljujući uzbunjivaču Edvardu Snoudenu, koji je bio zaposlen u američkoj NSA, ali su novinari tek sada dobili pristup izveštajima u kojima je detaljno data podrška NSA od strane danske obaveštajne službe odbrane (FE). 
Američki vojnici nadgledaju oblast u Manbidžu - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2021
Mediji: Tajne informacije o američkom nuklearnom arsenalu u Evropi otkrili ― vojnici SAD
Izvori tajnih službi prosleđivali su informacije timu koji uključuje danske, švedske i norveške emitere (DR, SVT i NRK), kao i francuski list Le Monde i nemačke javne emitere NDR i VDR.
Detalji iz istrage pokazuju da su se na meti američke NSA kojoj je pomagala danska tajna služba našli političari iz Nemačke, Švedske, Norveške, Holandije, Francuske, pa čak i danska ministartva i industrija.
Danska vlada je navodno znala za tu dugogodišnju saradnju tajne službe. Otkrivši tačno dokle je išla saradnja između obaveštajnih službi dve zemlje, danska vlada primorala je celo rukovodstvo FE da odstupi 2020. godine.
Snouden, koji izneo svoja saznanja o NSA dok je Bajden bio potpredsednik SAD, kaže da je aktuelni američki predsednik dobro pripremljen da odgovori na optužbe.
“Bajden je dobro pripremljen da govori o ovome kada bude u poseti Evropi, s obzirom da je duboko umešan u taj skandal. Trebalo bi da postoji izričit zahtev za potpuno javno objavljivanje ne samo iz Danske, već i njihovog starijeg partnera“, objavio je Snouden na Tviteru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala