Nova spekulacija prištinskih medija: Španija otvara kancelariju za vezu na Kosovu

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPriština panorama
Priština panorama - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Pprištinski portal "Demokracia" tvrdi da će Španija, koja važi za zemlju s najrigidnijim stavom prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti tzv. Kosova, uskoro otvoriti kancelariju za vezu u Prištini.
Pozivajući se na svoje diplomatske izvore u Briselu, portal tvrdi da je Španija već donela ovu odluku.
"Bivši španski ministar spoljnih poslova Žozep Borelj, sada zadužen za spoljnu politiku EU, odigrao je ključnu ulogu u ovom koraku", navodi portal pozivajući se na "dobro obaveštenog diplomatu".
Kako dalje tvrdi, španska kancelarija za vezu, kao i ruska i kineska, biće otvorena u Unmiku, a prištinske institucije biće obaveštene o njenom postojanju.
Demokracia navodi da Borelj garantuje otvaranje španske kancelarije u zamenu za konstruktivnost premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u nastavku dijaloga, preneo je Tanjug. 
Vučić: Grčka nas uverava da neće priznati Kosovo
Portal podseća da je i Grčka nedavno najavila da će povećati nivo odnosa sa Prištinom i ocenjuje da pet zemalja Evropske unije, koje odbijaju da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, pokazuju prve znake promene stava.
Poslednjih dana u medijima se govori o francuskom planu za KiM, koji predviđa veća prava za Srbe na severu, sprovođenje sporazuma potpisanih u Briselu i dodatna prava za Srpsku pravoslavnu crkvu na KiM, u zamenu za liberalizaciju viza i priznanje zemalja EU, koje to još nisu učinile, navodi Demokracia.
U internom radnom dokumentu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) sačinjenom nakon nedavne večere šefa diplomatije EU Žozepa Borelja sa liderima Zapadnog Balkana, govori se o mogućnosti postizanja sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg konačnog sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine u 2021, objavio je ranije prištinski portal "Demokracia", ali je ubrzo Evropska unija negirala postojanje dokumenta koji se pojavio u prištinskim medijima, a portparol EU Peter Stano je izjavio da je u pitanju ''falsifikat''.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala