Nemački ugao: Vojna alijansa Rusije i Kine postaje sve veća realnost

CC0 / / SAD, Rusija i Kina
SAD, Rusija i Kina - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Nekoliko faktora ukazuje na to da je vojna alijansa Rusije i Kine već postala realnost, piše nemački list „Velt“. Moskva snabdeva Kinu najnovijim naoružanjem, a vojske dve države održavaju zajedničke vežbe. Nemački politikolog Joakim Krauze smatra da stvaranjem rusko-kineske alijanse Rusija i Kina žele da istisnu SAD iz zona geopolitičkih interesa.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošle jeseni,nastupajući na međunarodnom forumu „Valdaj“, odgovarao na pitanje kineskog politikologa može li da zamisli vojnu alijansu Rusije i Kine, navodi „Velt“. Ruski predsednik je kratko odgovorio: „Sve se može zamisliti“.
Ove Putinove reči nisu ličile na njegovu retoriku iz prošlosti, piše list. On nikada nije tako otvoreno govorio o mogućnostima vojnog saveza Rusije i Kine. U Moskvi i Pekingu su redovno navodili da formiranje ovakve alijanse nije na dnevnom redu, tvrdeći da rusko-kineski odnosi imaju karakter „strateškog partnerstva“.
Nemački list navodi da se u odnosima Rusije i Kine izjave su odavno u suprotnosti sa faktičkom situacijom. Nekoliko faktora ukazuje na to da je rusko-kineska vojna alijansa već postala realnost. Drugo, Rusija je u Kinu izvezla najnovije obrasce vojne tehnike, kao što su protivvazduhoplovni raketni sistemi S-400 i avioni Su-35. Pored toga, Moskva i Peking su imali nekoliko zajedničkih vojnih vežbi. Rusija je pre dve godine saopštila da će učestvovati u proizvodnji kineskih sistema protivavzduhoplovne odbrane.
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Pentagon pravda budžetske zahteve: SAD suočene sa pretnjama iz Rusije i Kine
Nemački politikolog Joakim Krauze navodi primer slučaja iz aprila 2021. godine, kada je Rusija povećala vojno prisustvo pored ukrajinskih granica. U isto vreme je i Kina povećala pritisak na Tajvan. Krauze smatra da je Peking na taj način jasno dao do znanja da je spreman da, ako se nešto dogodi, vojno podrži svog partnera.
Kako piše „Velt“, Rusija i Kina su shvatile da trenutno Sjedinjene Američke Države nisu u stanju da mobilišu svoje vojne snage za dva istovremena sukoba u različitim delovima sveta. Stoga, dok povećavaju tenzije, istovremeno i primoravaju Vašington na tešku odluku.
Autor smatra da su razlozi stvaranja zajedničke alijanse Rusije i Kine njihovi zajednički ciljevi. Peking, kao i Moskva, posmatraju regionalno okruženje kao zonu svog posebnog uticaja. Njihov glavni protivnik su SAD, koje razvijaju mrežu vojnih alijansi. Kako navodi Krauze, Rusija i Kina žele da istisnu SAD iz zona njihovih uticaja, što bi trebalo da zabrine Zapad. Prema podacima „Global fajrpover indeksa“ (Global Firepower Index), kojim se rangiraju ukupne raspoložive vojne snage po zemljama, od najviše do najniže rangirane, SAD imaju najmoćnije oružane snage u svetu, a na drugom i trećem mestu su Rusija i Kina.
SAD ne mogu mnogo da računaju na pomoć Evrope, jer Francuska u rejtingu zauzima osmo mesto, a Nemačka se nalazi na petnaestom mestu. Objedinjene vojne snage Rusije i Kine nadmašuju američke, uključujući i oblast nuklearnog oružja.
List navodi da u rusko-kineskoj alijansi postoje i problemi. Kina nije priznala pripajanje Krima Rusiji. Rusija, zauzvrat, isporučuje svoju vojnu tehniku kineskim susedima, poput Indije i Vijetnama. Pored toga, dodaje list, Peking nameće ekonomsku konkurenciju Rusiji u Centralnoj Aziji, kao i na Arktiku.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala