NATO: Rusija postaje sve agresivnija

© Fotolia / KariochiSedište NATO-a
Sedište NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Rusija postaje sve agresivnija spolja i NATO se prilagođava toj realnosti, izjavio je zamenik generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse Mirča Džoana u Bukureštu, prenosi rumunska agencija „Agerpres“.
„Postupci Rusije su destabilišući. Nažalost, vidimo da Rusija postaje sve represivnija iznutra sa stanovišta političkih protivnika i sve agresivnija spolja. Prilagođavamo se toj realnosti“, istakao je Džoana.
Prema njegovim rečima, Rusija pažljivo prati postupke NATO-a, pa je deo javnih poruka te organizacije da je Alijansa spremna da štiti čitavu teritoriju svojih saveznika.
On je dodao da će glavna tema mogućeg sastanka Saveta NATO-Rusija biti Ukrajina.
„S obzirom da se ne radi samo o mobilizaciji trupa pre nekoliko nedelja, već i o početku 2014. godine, ilegalnoj aneksiji Krima, ratu na istoku Ukrajine, militarizaciji Krima i njegovoj upotrebi kao odskočne daske za vojno projektovanje ne samo u ogromnom crnomorskom regionu, već i u Sredozemlju i mnogim drugim mestima“, dodao je on.
Prema njegovim rečima, još nije dobijena saglasnost ruske strane za održavanje Saveta.
„Lično sam tokom protekle godine ruskoj strani upućivao ponovljene zahteve za sastanak Saveta Rusija-NATO... Nažalost, Rusija do danas nije dala pozitivan odgovor o održavanju sastanka Saveta Rusija-NATO. Poslednji predlog uputio sam pre nekoliko dana“, objasnio je Džoana.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Lavrov: NATO odbija da sa Rusijom razmotri mere vojnog poverenja
Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde je Kijev 2014. godine pokrenuo vojnu operaciju protiv samoproglašene Donjecke i Luganske republike, kao i zbog Krima, koji je ponovo ušao u sastav Rusije posle referenduma na poluostrvu. 
Rusiju optužuju za mešanje u poslove Ukrajine, izbore u zapadnim zemljama i sajber napade, za umešanost u incidente sa bivšim pukovnikom GRU-a Sergejem Skripaljem i blogerom Aleksejem Navaljnim. Poslednja runda napetosti bile su optužbe Praga protiv ruskih obaveštajnih službi za umešanost u eksploziju na skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine, nakon čega je usledilo međusobno proterivanje diplomata.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala