More problema „belog sporta“ – ugroženo mentalno, fizičko i opšte stanje

© AP Photo / Alessandra TarantinoStadion Filip Šatrije
Stadion Filip Šatrije - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Britanski portal „D Konverzejšn“ ukazao je na probleme sa kojima se susreću igrači od početka pandemije koronavirusa, te istakao da je pomeranje Rolan Garosa najnovija bitka na koju su primorani teniseri usled „novog normalnog“.
Pandemija Kovida-19 narušila je živote ljudi širom sveta, te ni tenisere nije zaobišla. Oni se već više od godinu dana suočavaju sa brojnim izazovima, od rasporeda treninga, mogućnosti da putuju i takmiče se, zarade dovoljno novca i uravnoteže svoje mentalno, fizičko i opšte stanje, piše britanski portal.

Otkazivanje turnira

Mnogi turniri otkazani su ili pomereni tokom prethodne godine, čime su umanjeni prihodi svim teniserima.
Teret otkazivanja uslovljeni pandemijom uticao je najviše na igrače izvan top 100 tenisera na rang listama u obe konkurencije. Manje odigranih turnira doprinelo je nesigurnim finansijskim uslovima za ove tenisere, a pojedini se bore na sve načine kako bi uopšte ostali u profesionalnom tenisu.

Zamrzavanje rang liste

ATP i VTA napustili su raniji sistem rangiranja zbog čitave situacije sa virusom korona, te uveli zamrzavanje rang lista u martu prošle godine. To je značilo da igrači nisu mogli da izgube svoju poziciju ukoliko odluče da se ne takmiče, odnosno ukoliko je turnir otkazan. Obe turneje i dalje primenjuju prilagođeni sistem rangiranja.
On je koristio igračima koji su odlučili da ostanu kod kuće zbog Kovida-19, odnosno onima kojima je trebalo slobodnog vremena zbog povreda. U isto vreme, kaznio je one tenisere koji su odlučili da slede protokole na turnirima i takmiče se tako što zadržavaju istu poziciju na listi.
​Za igrače rangirane izvan prvih 100 tenisera situacija je bila posebno mučna. Poređenje ukupnih bodova koje su zaradili tokom proteklih pet godina ilustruje koliko je teže ući u top 100 igrača prema prilagođenom sistemu rangiranja.
ATP i VTA najavili su dalja prilagođavanja kako bi se polako išlo ka tradicionalnom 52-nedeljnom sistemu rangiranja do 2022. Godine. Najnovije prilagođavanje pruža igračima priliku da poboljšaju, odbrane ili zadrže bodove koje su osvojili na turnirima tokom 2019. Godine.
Međutim, ovo negativno utiče na igrače koji se takmiče na ITF Turu, jer će se njihovi poeni odmrznuiti i biti izgubljeni bez obzira na status na turnirima iz ove godine.

Nagradni fondovi

Kao odgovor na pandemiju, pod okriljem ATP i VTA održavali su se turniri sa smanjenim brojem gledalaca ili bez njih. To je uticalo na njihove prihode, te su organizatori turnira na obe turnere iskoristili pad prihoda od ulaznica kao opravdanje za smanjenje novčanih nagrada učesnicima takmičenja.
Tokom ove godine odigrana su tri turnira Masters serije, a ukupni novčani dobitak bio je manji između 60 i 65 procenata u odnosu na 2019. godinu. Ovim se podrazumeva da su manje nagrade obuhvatale sve nivoe, od kvalifikacionih mečeva do mečeva glavnog žreba.
Nagrade za turnire serije 250 i 500 umanjene su za 20, odnosno 40 posto.

Zdravlje i blagostanje

Takmičenje tokom pandemije predstavljalo je i fizički i mentalni izazov za igrače.
Na Australijan openu u februaru 72 igrača koja su u Melburn doputovala letovima na kojima su zabaleženi pozitivno tesirani putnici, završili su u strogom karantinu, a kao rezultat toga nisu bili dovoljno spremni za takmičenje na prvom Grend slemu u sezoni. Nekoliko igrača je doživelo i povrede stomaka i leđa, a to su  povrede koje se često povezuju sa nedostatkom odgovarajuće pripreme pred takmičenje.
Igrači su takođe otvoreno govorili o svojim teškoćama sa životom u „balonu“ koji je bio aktuelan zbog strogih mera na turnirima.
Novak Đoković je tako izjavio da igrači stoga imaju mentalne i motivacione probleme. Denis Šapovalov je govorio o borbi sa usamljenošću i i umorom, kao i strepnjom koja se tiče putovanja na različite turnire. Dominik Tim je svoje bitke opisao kaob
​Odlaganje Rolan Garosa imaće domino efekat na spremnost igrača na drugim turnirima. Pomeranje za jednu nedelju smanjilo je vreme koje će teniseri imati po završetku Rolan Garosa do početka Vimbldona.
Japanska teniserka Naomi Osaka po dolasku na Australijan open - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Đoković prokomentarisao odluku koja je izazvala burnu reakciju
Dve nedelje između najjačih turnira na turneji koji se igraju na različitim podlogama, igračima će dati manje vremena da prilagode svoje kretanje i ponašanje na terenu, rutinu vežbanja i treninga, kao i ukupnu strategiju igre.
Tenis je sa pravom opisan kao „podeljeno carstvo“ koje nema zajednički nadzor. Fragmentovano upravljanje doprinelo je nedostatku adekvatnog fokusa na dobrobit igrača, a to se dodatno pogoršalo tokom pandemije Kovida-19.
Profesionalni teniseri, posebno oni rangirani izvan top 100 igrača, trude se da dobiju dovoljno resursa za nastavak bavljenja ovim sportom. Nedostatak zdravog sistema takmičara može i uticaće na tenis u budućnosti. Organi upravljanja moraju učiniti više napora i dati prednost dobrobiti sportista, a sada je pravi trenutak za to.
Sprečio ga Rus, ali Slovak nije – Đoković u finalu Beograda!
Komična situacija sa Đokovićevim protivnikom: „Moj engleski je baš loš, brate“
Đoković: Američki Drim tim? Jugoslavija bi bila najjača na svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala