Mitropolit Joanikije: Sabor pokazao slogu i sabornost

© Foto : Screenshoot/Ostrog Tv StudioVladika Joanikije
Vladika Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve poslao je snažnu poruku sloge i sabornosti, demantujući mnoge napise o nepremostivim razlikama, sukobima, uticaju politike, osporavanju i kažnjavanju pojedinih episkopa. Centralni događaj saborskog zasedanja, sudeći po interesovanju javnosti, bio je, izbor za upražnjeno mesto mitropolita Crnogorsko – primorskog.
Glavni i jedini kandidat episkop Budimljansko-nikšićki izabran je aklamacijom prisutnih članova, što je još jedna potvrda jedinstva Srpske pravoslavne crkve ali i pokazatelj mudrosti i autoriteta patrijarha Porfirija čija taktičnost i diplomatsko umeće su odigrali ključnu ulogu u prevazilaženju razlika po pojedinim pitanjima, a naročito razumevanjem trenutka u kom se nalazi SPC i njeni vernici u Crnoj Gori, piše IN4S.
„Sabor je projavio i ojačao jedinstvo SPC opovrgao sve medijske spekulacije i insinuacije o nekakvim raskolima i deobama. Ključni trenutak je zajednička sveta liturgija, na početku zasedanja, koju je služio Njegova Svetost patrijarh Porfirije uz sasluženje i učešće svih episkopa naše crkve“, izjavio je za mitropolit Joanikije za portal IN4S, ne skrivajući svoje zadovoljstvo izborom vikarnog episkopa Metodija na upražnjeno mesto episkopa Budimljansko – nikšićkog.
Izbor mitropolita Joanikija dočekan je sa neskrivenim oduševljenjem vernika i građana širom Crne Gore, gde novoizabrani mitropolit, uživa nemerljiv ugled.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala