Matvijenkova na sastanku sa Dačićem: Proizvodnja „Sputnjika Ve“ u Srbiji omogućiće izvoz u druge zemlje

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPredsedavajuća Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko
Predsedavajuća Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko  - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Proizvodnja ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koja je počela u Srbiji, omogućiće zemlji ne samo da zadovolji sopstvene potrebe za preparatom, već i da ga izvozi u druge zemlje, izjavila je predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko na sastanku sa predsednikom Narodne skupštine Srbije Ivicom Dačićem.
„Proizvodnja vakcine 'Sputnjik Ve', koliko znam, već počinje u Srbiji u skladu sa sporazumom između naših zemalja. To će omogućiti da se u potpunosti zadovolje potrebe Vaše zemlje, kao i da se pozabavite izvozom vakcine u druge zemlje koje za to budu zainteresovane“, rekla je ona, obraćajući se Dačiću.
Ona je podsetila da se „Sputnjik Ve“ već pokazao kao bezbedna i pouzdana vakcina.
„Ukoliko ne grešim, i vi ste se vakcinisali njome“, obratila se Dačiću.
Pakovanje vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Rusija: Vakcinacija u Srbiji potvrdila koliko je vakcina „Sputnjik Ve“ bezbedna
Istovremeno, predsednica Saveta Federacije izrazila je zahvalnost srpskom kolegi zato što je Rusija prva zemlja u koju je došao zvaničnu posetu na novoj funkciji.
„Takođe smo Vam zahvalni što ćete učestvovati u otvaranju Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu. Odnosi između naših zemalja nastavljaju da se razvijaju, to su posebni odnosi, istinski saveznički“, izjavila je Matvijenkova.
S tim u vezi, istakla je da posebnu ulogu u tome imaju ruski i srpski lideri, između kojih se razvio odnos poverenja koji je odredio agendu bilateralne saradnje među zemljama.
Kako je rekla, međuparlamentarne veze takođe zauzimaju važno mesto u državnim odnosima Rusije i Srbije.
Podsetimo, vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala