Lavrov: Rusija nema zabranjenih tema sa Amerikom

© Foto : POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je Rusija spremna da sa američkom stranom razgovara o temi ljudskih prava, kao i da ne postoje zabranjene teme.
„Ako se dobro sećam, predsednik (Džo) Bajden je rekao da će obavezno pokrenuti temu ljudskih prava u kontaktima sa liderom Kine i sa našim predsednikom, jer je, kako je objasnio, na ljudskim pravima, na tim vrednostima ustanovljen celokupan američki državni sistem i oni ne mogu da ignorišu ova pitanja“, rekao je Lavrov tokom konferencije za novinare nakon sastanka sa portugalskim kolegom, odgovarajući na zahtev da prokomentariše izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena da želi da na predstojećem bilateralnom samitu razgovara o pitanjima ljudskih prava u Rusiji.
„Po ovoj logici i mi imamo vrednosti na kojima je izgrađena naša država, naše društvo i koje predviđaju pridržavanje prilično ozbiljnih principa, a koje u praksi narušavaju naše zapadne kolege. Stoga smo spremni da razgovaramo, nemamo nikakve zabranjene teme. Razgovaraćemo o svemu što smatramo neophodnim i bićemo spremni da odgovorimo na pitanja koja postavi američka strana. To se odnosi i na ljudska prava“, istakao je ruski ministar.
Lavrov je takođe rekao da će ruska strana biti spremna da razgovara o svemu, uključujući probleme koji postoje u Sjedinjenim Američkim Državama.
„Mi, na primer, sa velikom zainteresovanošću pratimo progon onih lica koja su optužena za nerede 6. januara ove godine. Zaista se dešava mnogo zanimljivih stvari, uključujući sa stanovišta ljudskih prava, sa stanovišta prava opozicije, sa stanovišta zaštite interesa opozicije“, dodao je Lavrov.
Sastanak predsednika Rusije i SAD planiran je za 16. jun u Ženevi. Ranije je portparol Bele kuće Džen Psaki saopštila da će Bajden na sastanku sa svojim ruskim kolegom razgovarati o strateškoj stabilnosti, Ukrajini i Belorusiji.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala