Lavrov: EU kopa rovove oko Rusije

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Evropska unija u odnosima sa Rusijom stvara linije razdvajanja kao što bi neprijatelj kopao rovove na frontu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Situacija u odnosima Moskve i Brisela je i dalje veoma zabrinjavajuća. Naš zajednički evropski kontinent se nalazi u krizi nepoverenja bez presedana. Stvaraju se linije razdvajanja koje se premeštaju i učvršćuju na istoku kao rovovi na frontu“, rekao je on na konferenciji posvećenoj odnosima Rusije i EU.
Lavrov je podsetio da je Rusija zainteresovana za dijalog sa EU ali na principu ravnopravnosti i obostranog poštovanja.
„Nije nam jasno ko uopšte tvrdi da Rusija nije zainteresovana za dijalog, to nije istina. Mi smo u više navrata ponovili da smo otvoreni za konstruktivnu saradnju sa EU, ali na principu ravnopravnosti i obostranog poštovanja“, naglasio je.
Konstatovao je i da postoje mnoge oblasti u kojima Rusija i EU sarađuju uprkos tenzijama u bilateralnim odnosima rekavši da su tu pre svega zdravstvo, energetika, nauka, tehnologija i pitanje klime.
U osvrtu na potencijalne neprijateljske poteze EU prema Rusiji, Lavrov je rekao da Moskva neće sedeti skrštenih ruku.
„Svesni smo da u EU ima dosta onih koji shvataju kontraproduktivnost konfrontacije i računamo na to da će zdrav razum pobediti na kraju kako bismo pristupili procesu stvaranja novog izbalansiranog modela odnosa na principima međunarodnog prava“, dodao je.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala