Gde je nestalo makedonsko sunce?

© REUTERS / OGNEN TEOFILOVSKIFudbaleri Severne Makedonije
Fudbaleri Severne Makedonije - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Fudbalska reprezentacija Severne Makedonije je iznenađujuće obezbedila plasman na Evropsko prvenstvo, manje od dve nedelje pred start takmičenja igrači su dobili i dresove, ali oni nisu naišli na topao prijem kod navijača, zbog čega je usledila hitra reakcija tamošnjeg Saveza.
Fudbaleri Severne Makedonije - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Dok Hrvati padaju, a Srbi se podižu – lekcije svima stižu iz Severne Makedonije /video/
Makedonci su do završne smotre takmičenja najboljih evropskih fudbalskih timova stigli kroz kvalifikacije i nastupaće u grupi C sa ekipama Holandije, Ukrajine i Austrije.
Tim predvođen legendarnim kapitenom Goranom Pandevim, koji će svoje mečeve će igrati u Holandiji, trebalo je da nastupi u dresovima koji su ostali bez glavnog obeležja države.
Čuveno makedonsko žuto sunce sa osam krakova, koje je bilo predstavljeno na prethodnoj garnituri, izbrisano je sa nove garniture dresova, što je zasmetalo navijačima.
„Kako smo od ovoga, došli do ovoga? Ja bih radije da na Evropskom prvenstvu nosimo naše stare dresove, pošto nas novi ne prezentuju na pravi način. Nikako“, navela je Kristina Trajčeska, novinarka makedonskog porekla iz Australije.
I nije samo sunce problem – navijači su ukazali i na boju dresova, koja je potpuno različita od one koja se nalazi na zastavi Severne Makedonije.
„Postoji mnogo političkih tenzija i svega u ovom trenutku, znam da je ta boja promovisana zbog svega toga, ali, za ime Boga, nisam očekivala da to bude tamnocrvena boja“, navela je Trajčeska.
Miljanov korner - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Sputnjik sport – Miljanov korner: Dvoglava aždaja zvana FSS – ko će uzeti mač da ih „odseče“?
Fudbalski savez Severne Makedonije verovatno nije očekivao ovoliko žustru reakciju javnosti, ali je momentalno reagovao i – poništio svoju odluku.
„Iskreno mi je žao zbog negativnih reakcija na boje našeg novog dresa. Svesni smo da nacionalni dres predstavlja čast i ambiciju svakog fudbalera još od malih nogu“, naveo je Muamed Sejdini, predsednik Saveza.
Sejdini je dodao da je poslao dopis UEFA u kojem je naveo da se Severna Makedonija predomislila, te da želi da na Evropskom prvenstvu učestvuje u dresovima iz 2016. godine.
Upravo su u toj garnituri Makedonci izborili istorijski plasman na EURO, ali nastupili i na prvenstvu za igrače do 21 godine 2017. godine.
​​► Englezi teraju Amerikance, čude se šeiku, ali Rusu moraju da skinu kapu
► „Piksi je svestan našeg mentaliteta, Partizan je moj, ali ne mogu da navijam za Milan protiv Zvezde“
► „Zvezdina kobra“ za Sputnjik: Revakcinacija na godišnjicu Barija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala