Češki ministar ugrozio rad obaveštajnih službi

© AFP 2023 / RADEK MICAPrvi potpredsednik vlade Češke Jan Hamaček
Prvi potpredsednik vlade Češke Jan Hamaček - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Češki ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček ugrozio je rad obaveštajnih službi zemlje u Rusiji, piše portal „Spisok“ pozivajući se na bivšeg zamenika direktora češke spoljnoobaveštajne službe Jana Pašureka.
Portal je citirao Hamačekov govor na Češkoj televiziji, gde je rekao da su vlasti morale da na brzinu izvlače iz Rusije obaveštajne agente nešto pre nego što je Prag optužio Moskvu za organizaciju eksplozija na skladištima oružja u selu Vrbjetice.
„Poslednjih nekoliko dana proveli smo noći u Ministarstvu unutrašnjih poslova zajedno sa rukovodiocima obaveštajnih službi. Učinili smo sve što je u našoj moći da ljudi o kojima govorite ne napuste Rusiju specijalnim avionima niti u specijalnim vozilima, već tako da ruska strana ne zna za njihov odlazak, inače im ne bi pretila samo deportacija“, rekao je ministar.
Hamaček je svojim govorom Moskvi pružio važne informacije i pomogao Kremlju da „nađe trag“ čeških agenata, istakao je Pašurek komentarišući situaciju. Prema njegovim rečima, ministar nema pravo da javno raspravlja o radu obaveštajnih službi.
„Nijedan ministar nijedne vlade ne može otvoreno da prizna u medijima da njegova zemlja obavlja bilo kakve obaveštajne aktivnosti u inostranstvu“, rekao je bivši zamenik direktora spoljnoobaveštajne službe.
Ambasada Češke u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Iz Moskve proteran ceo „politički deo“ češke ambasade
On je objasnio da će ruskim obaveštajnim službama biti „vrlo lako“ da provere spiskove putnika u avionima koji su u to vreme leteli iz Moskve u Češku ili neku drugu evropsku zemlju.
Sredinom aprila Češka je optužila ruske obaveštajne službe za organizaciju eksplozije u Vrbjeticama 2014. godine u kojoj su poginule dve osobe. Moskva je tvrdnje nazvala nečuvenim i neosnovanim.
Prag je posle toga proterao 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi. Kao odgovor na to, rusko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je 20 čeških diplomata za persone non grata. Kremlj je naveo da je incident u velikoj meri naštetio odnosima dveju država.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala