Bugarski evroposlanici: Umesto da nagradi one koji raskrinkavaju ruske špijune, Sofija ih otpušta

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Bugarski evroposlanici iz partije bivšeg bugarskog premijera Bojka Borisova kritikovali su novu vladu „proruskog predsednika Rumena Radeva“, između ostalog, zbog otpuštanja onih koji raskrinkavaju ruske špijunske mreže, umesto da ih nagrade.
Poslanici iz partije GERB napisali pismo su Evropskom parlamentom u kojem skreću pažnju na dešavanja u zemlji od dolaska nove tehničke vlade.
Poslednji bugarski parlament, podsetimo, nije uspeo da formira vladu iz tri pokušaja, zbog čega je zakazano ponovno održavanje parlamentarnih izbora za 11. jul. Do tada će u Bugarskoj delovati takozvana tehnička vlada koju je imenovao predsednik Rumen Radev, na čijem čelu je njegov savetnik za pitanja odbrane i nacionalne bezbednosti Stefan Janjev.
GERB je više puta izražavao nezadovoljstvo u vezi sa radom nove vlade. Borisov je govorio da je bugarsko stanovništvo svedok isključive vlasti predsednika Radeva, a da je nova vlada, u suštini, predizborni štab.
Upravo na to su bugarski evroposlanici skrenuli pažnju evropskim kolegama. Prema rečima političara, glavni cilj tehničke vlade, koju je imenovao „proruski predsednik Radev“, predstavlja obezbeđivanje transparentnosti ponovnih parlamentarnih izbora, iako ministri, kako kažu, deluju kao predizborni štab.
Stranka Borisova je takođe podsetila da je novi ministar policije Bojko Raškov nedavno kritikovao šefa Državne službe nacionalne bezbednosti Dimitra Georgieva, nakon čega je predsednik potpisao ukaz o njegovom otpuštanju.
„Jedan od prvih poteza vlade bilo je otpuštanje direktora Državne službe nacionalne bezbednosti, poznatog po svojoj uspešnoj operaciji otkrivanja ruske špijunske mreže u zemlji. U svakoj demokratskoj zemlji učesnici takve operacije bili bi nagrađeni za svoj doprinos zaštiti nacionalne i evropske bezbednosti, dok njih u Bugarskoj danas otpuštaju“, ističe se u pismu  evroposlanika Asima Ademova.
U isto vreme, drugi evroposlanik Radan Kinev iz Demokratske Bugarske podsetio je da je pre godinu dana skretao pažnju Evropskom parlamentu na probleme u Bugarskoj koje se tiču zloupotrebe vlasti, narušavanju medijske slobode i vladavine prava, ali da ga je GERB optužio za izdaju.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala