Amerika planira da Kosovu dodeli 200 miliona dolara

© AP Photo / Susan WalshBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden predstavio je svoj plan budžeta pred Kongresom, gde je, između ostalog, predviđena alokacija od 200 miliona dolara za Kosovo, prenela je Koha.
Izveštaj koji je objavila "Milenijum Čelendž Korporacija" (MCC) navodi da je odobren zahtev za dodelu sredstava koja su uglavnom usredsređena na energetske programe.
"Tokom protekle dve godine, MCC je sarađivao sa vladom i drugim zainteresovanim stranama na razvoju programa usmerenog na kosovski energetski sektor. MCC i Vlada završili su studije planirane za 2020. godinu za procenu tri predložena projekta: razvoj kosovskog sektora prirodnog gasa, uspostavljanje energetskih rezervi za uravnoteženje energetskog sistema i poboljšanje distribucije električne energije. Nakon pregleda rezultata studija, vlada je nastojala da krene napred sa razvojem gasnog sektora i uspostavljanjem energetskih rezervi s ciljem olakšavanja integracije obnovljivih izvora, ublažavanja kosovske zavisnosti od uglja i postizanja ciljeva dekarbonizacije", navodi se u izveštaju.
Priština - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
„Ofanziva“ na Prištinu: Stižu Palmer i Lajčak
 Između ostalog, navodi se da je MCC angažovala Belu kuću preko NSC tima i nastaviće da procenjuje kompaktni program Kosova tokom razvoja, kako bi identifikovao odgovarajuće akcije koje agencija može preduzeti u cilju podrške političkim ciljevima fosilnih goriva Bajdenove administracije u bliskoj budućnosti.
"Posle kosovskih parlamentarnih izbora u februaru 2021. godine, MCC se angažuje sa novom vladom kako bi potvrdio kontinuiranu posvećenost Kosova dvama predloženim projektima i dalji tehnički napredak u izradi programa koji će omogućiti kompaktnu finalizaciju na kraju 2021. godine", kaže se, između ostalog u izveštaju, preneo je portal Kosovo onlajn.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala