Amerika i EU na istom zadatku u Prištini: Beogradu spremaju mamac u vidu „kozmetičke“ ZSO

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLSpecijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer borave u poseti Kosmetu, nakon čega će doći u Beograd. Analitičari veruju da je njihov glavni zadatak da Kurtija ubede da pristane na kozmetičku ZSO kao mamac za Beograd.
Palmer je stigao pre Lajčaka u Prištinu, gde je razgovarao sa svim relevantnim političkim subjektima na Kosovu i Metohiji, da bi mu se pridružio Lajčak na razgovorima koje su zajednički vodili sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Spremaju kozmetičku ZSO za Beograd

Doktor političkih nauka i politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da je svrha posete udruženog tima SAD-EU da se utanači plan kada navodno Albanci treba kozmetički da popuste, kako bi celokupan pritisak mogao potom da se usmeri na Beograd.
„Radi se o prijateljskoj poseti dva pregovarača koji sa Albancima treba da razmotre nekakav oblik ZSO koja se pominjala po ’non pejperima‘ i tu nema nekih novih momenta, ako mislimo na ovu posetu“, smatra Stanković.
Činjenica da su američki i evropski pregovarači prvi put zajedno na istom zadatku postavlja pitanje — da li je ovo znak da je EU odustala od statusno neutralnih pregovora, s obzirom da joj se ovoga puta javno priključila Amerika, koja je od početka bila jasno određena po tom pitanju.
„Postoji ogromna razlika između reči i dela i ta priča o statusnoj neutralnosti je više bio mamac za Srbiju da učestvuje u tim pregovorima. Nikada tu nije bilo stvarne želje da se statusno ne pregovara. Uostalom, sama ideja da je pregovarački proces definisan ciljem, a to je legitimizacija nezavisnosti Kosova, jasno govori da tu nema nikakvog nestatusnog dijaloga“, objašnjava dr Stanković.

Naći formulaciju za Beograd

Ovde se samo radi o modalitetima pritiska, to jest formulaciji na koju Srbija treba da pristane, a čija posledica treba da bude nezavisno Kosovo, dodaje naš sagovornik, uz komentar da u tome nema nikakvih elementa pregovaranja. To je možda u početku tako delovalo, ali vreme je pokazalo suprotno.
„Jednostavno je nastavljena politika iz 2008. godine, kad se od Beograda tražilo da usaglasi svoju politiku sa zapadnim zemljama i da prizna Kosovo. Amerika je ključ kosovske priče, a EU, tačnije Nemačkoj je ostavila da ona definiše konture rešenja ovog pitanja. I to se dešava iza kulisa, nažalost, nema prostora za neke diplomatske manevre koji bi omogućili da se kroz neke, nazovi, pukotine dođe do nekog kompromisa“, napominje Stanković.
Vašington je, podseća naš sagovornik, od početka prisutan u dijalogu i on bez suštinskih promena na terenu ili širim međunarodnim odnosima neće odustati od toga.
Sve što nam se čini da ima različite oblike je samo predstava i obmana nas, jer je, dodaje on, suština nezavisno Kosovo kako bi opravdali sebe za sve ono što su radili, ali i da pošalju širu poruku, a to je da se oni i te kako pitaju na ovom prostoru oko toga kako će izgledati politička arhitektura.

Palmeru Kurti stoji na putu

„Dakle, njih zanima samo to i ništa više — igra moći i da u njoj oni budu pobednici. Palmer nema šta da ubeđuje Aljbina Kurtija da on na nešto pristane, kad i sâm Kurti misli da je nezavisnost Kosova kraj. Mogu samo da se razlikuju u pristupima i modalitetima. Palmer traži alibi za novi pritisak na Srbiju, a Kurti svojim tvrdokornim nacionalizmom Palmeru zatvara mogućnost da kao Albanci hoće da daju tu neki ustupak Srbima“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Kosovski analitičari su uvereni da će i Lajčak i Palmer naglasiti hitnost nastavka dijaloga Prištine i Beograda i da u tom smislu ne treba odbaciti i moguća iznenađenja. Prema tim analitičarima, očekuje se veliki podsticaj za nastavak dijaloga sa ciljem postizanja konačnog dogovora, uz ocenu da SAD i Evropska unija „pokreću diplomatske motore za postizanje nedovršenog mira na Balkanu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala