Velika promena u Izraelu: Bliži se kraj Netanijahuove ere

© REUTERS / POOLPremijer Izraela Benjamin Netanijahu
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu  - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2021
Pratite nas
Politička drama drma Izrael, a na pomolu je velika promena – uskoro bi mogla da se završi era Benjamina Netanijahua, premijera Izraela sa najdužim stažom od 12 godina. Mandatar Jair Lapid blizu je dogovora da formira većinu, samo nekoliko dana pred istek roka.
Izbori u Izraelu održavani su četiri puta u poslednje dve godine, a opozicionom lideru i mandataru Jairu Lapidu ističe rok od 28 dana da formira većinu. On je, pred sam kraj roka koji se završava u sredu, blizu dogovora da oformi koaliciju koja će prekinuti vladavinu Netanijahua dugu 12 godina, objavio je Rojters.
Jair Lapid, mandatar za sastav izraelske vlade - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Novosadski koreni izraelskog mandatara /foto/
Lapidove šanse za uspeh zavise od Naftalija Beneta, lidera desničarske partije Jamina koja ima sedam mesta u parlamentu.
Kako je objavio „Jerusalim post“, Jamina se saglasila da formira većinu sa Lapidom, vođom partije Ješ Atid, iako bi ta vlada bila sačinjena od partija sa levice, desnice i centra.
Lapid i Benet rotirali bi se na mestu premijera, tvrdi taj izraelski list. Tako bi Benet bio premijer do septembra 2023. godine, kada bi Lapid preuzeo funkciju do kraja mandata u novembru 2025.
Koalicija bi trebalo da bude ozvaničena i dokazi o većini predati Knesetu u ponedeljak, kada se očekuje da Netanijahu podnese ostavku.
Netanijahu i njegov Likud bili su pripremili kontra-udar na tu koaliciju, ponudivši lideru partije „Nova nada“ Gideonu Saru da formiraju savez zajedno sa Benetom i da se njih trojica rotiraju na mestu premijera, ali je Sar to odbio i nastavio pregovore sa Lapidom.
Netanijahuova namera bila je da formira desničarsku vladu, te je optužio Naftalija Beneta da „prelazi na levicu“ zbog formiranja šarenolike koalicije koju vodi Lapid.
Netanijahuov Likud ima 30 mesta u parlamentu sa 120 poslanika, dok Lapidov Ješ Atid ima 17.
Sa Lapidovim Ješ Atidom bi, prema trenutnom stanju, u koaliciji bili gotovo svi ostali, partije sa desnice (Jamina, Jisrael Bejteinu, Nova nada), centra (Plavi i beli) i levice (Labor, Merec) uz podršku arapske Raam partije, koja bi ostala van koalicije. Tako bi Lapid imao 62 glasa u Knesetu, dok bi van vladajućeg saveza ostali Netanijahuov Likud, religiozne partije Šas, Jahadut HaTora i Religiozni cionisti, kao i koalicija arapskih partija Zajednička lista.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala