Na svetlost izlazi Vazdušni most: Herojska akcija Srba koja je 70 godina skrivana pod tepihom

© IGOR PAVICEVIC/fotografija dobijena zahvalnošću Kontrast studiosGlumci Petar Božović i Žarko Laušević sa rediteljem Radošem Bajićem
Glumci Petar Božović i Žarko Laušević sa rediteljem Radošem Bajićem - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Film i serija o operaciji Halijard, spašavanju savezničkih pilota iz okupirane Srbije, radi se još od 2017, a gledaoci će ovo ostvarenje Radoša Bajića imati prilike da vide na proleće 2023. Opsežnost i značaj projekta iziskuje da se na njemu ovako dugo radi, kaže Bajić za Sputnjik.
Posle tri godine opsežnih priprema, u subotu 22. maja, u selu Nemenikuće na obroncima Kosmaja, počelo je snimanje igranog filma „Heroji Halijarda“ i TV serije „Vazdušni most“, prema scenariju i u režiji Radoša Bajića.
U središtu je, kako Bajić objašnjava za Sputnjik, ratna drama, priča koja je inspirisana najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatom po kodnom imenu „Operacija Halijard“.

Film o akciji „Halijard“ posle decenija ćutanja

U ovoj akciji, u leto 1944, predvođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini pod komandom đenerala Draže Mihailovića, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani podno Suvobora, srpski narod je, uz velike žrtve i odricanja, od sigurne smrti spasio 508 američkih i drugih savezničkih pilota.
© IGOR PAVICEVIC/fotografija dobijena zahvalnošću Kontrast studiosŽarko Laušević i Radoš Bajić tokom snimanja
Žarko Laušević i Radoš Bajić tokom snimanja - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Žarko Laušević i Radoš Bajić tokom snimanja
Tri godine Bajić je, kako kaže, radio na scenariju, a pomoć prilikom pisanja dali su mu Duško Kovačević i mladi scenarista Strahinja Madžarević, koji su potpisani kao koscenaristi.
„Projekat snimamo dve godine. Ove godine snimamo 45 snimajućih dana, a nakon toga nastavljamo studiozne pripreme za snimanje koje će se u istom vremenskom periodu odvijati iduće godine. Ove godine do kraja juna snimamo na lokacijama oko Kosmaja, zatim u julu snimamo na lokacijama na planini Rudnik, a sledeće godine snimamo na mestu događaja“, objašnjava Bajić.
Od momenta kada je doneo odluku da počne projekat, do trenutka kada će film, a potom i serija ugledati svetlost dana, proći će pet godina, navodi naš sagovornik.
„Sam ovaj podatak govori da se projekat radi na način kako se nekada radilo u jugoslovenskoj kinematografiji i kako se radi u svetu. U projektu imamo preko 80 lokacija i u njemu igra preko 130 glumaca, tako da se produkcija ovog projekta uveliko razlikuje od trenutne filmsko-televizijske produkcije u Srbiji“, naglašava Bajić.
U tako brojnoj glumačkoj ekipi nalaze se i imena poput Petra Božovića, Nele Mihailović i Žarka Lauševića, Dragana Petrovića Peleta, Ljiljane Blagojević, Ljiljane Stjepanović i Slobodana Bode Ninkovića, ali i mlađe generacije već dokazanih srpskih glumaca poput Radovana Vujovića, koji glumi komandanta operacije Halijard, kapetana Zvonimira Zvonka Vučkovića ili Ivana Vučkovića, koji će tumačiti Nikolu Kalabića.
Prilika je, prema Bajićevim rečima, data i plejadi debitanata kao što su Nina Nešković, Teodora Dragičević, Čubrilo Čupić, Marko Radojević i drugi, a u filmu i seriji će se pojaviti i velika grupa stranih glumaca, uglavnom sa engleskog govornog područja.

Ko će zameniti Glogovca u ulozi Draže, a ko Rankića u ulozi Kalabića

Ono što još Bajiću zadaje muke u podeli uloga jeste ko će, posle Nebojše Glogovca igrati Dražu Mihailovića. Komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini do sada, u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, tumačili su Rade Marković u filmu Miomira Mikija Stamenkovića iz 1971. „Klopka za generala“ i Milan Puzić u seriji Save Mrmka „Poslednji čin“, deset godina kasnije.
U kvantitativnom smislu, uloga Draže Mihailovića u filmu i seriji o „Operaciji Halijard“ nije velika, ali je, kaže Bajić, veoma značajna.
„Ta uloga će biti snimana tek sledeće godine i uistinu, posle Glogovca, veoma mi je teško da odredim, i mentalno, i racionalno, ko će igrati tu ulogu. Imam nekoliko kandidata i za sada vam ne mogu reći nijedno ime“, kaže Bajić.
Međutim, serija „Poslednji čin“ nije toliko ostala upamćena po glavnom protagonisti Draži Mihailoviću, koliko po Nikoli Kalabiću, koga je maestralno tumačio Zoran Rankić. Kalabić se u jugoslovenskoj kinematografiji pojavio samo tada i ostao upamćen po Rankićevoj maestralnoj interpretaciji.
© IGOR PAVICEVIC/fotografija dobijena zahvalnošću Kontrast studiosŽarko Laušević i Radoš Bajić
Žarko Laušević i Radoš Bajić - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Žarko Laušević i Radoš Bajić
Uloga koju je igrao Rankić bila je produkt jednog vremena u kome je serija Save Mrmka nastala. Sada je drugo vreme, kada se stvari u filmskom izrazu rade drugačije, navodi Bajić. U Bajićevom filmu i seriji ulogu Nikole Kalabića tumačiće Ivan Vučković, koji će, kako Bajić kaže, biti otkrovenje i obećava novu interpretaciju kontroverznog lika Nikole Kalabića.

Film i serija razočaraće i levičare i desničare i one koji očekuju „Ramba“

Bajić u razgovoru za Sputnjik objašnjava i razloge zbog kojih film neće biti prihvatljiv ni levičarima, ni desničarima, kao ni onima koji očekuju novog „Ramba“. Kada su predstavnici Bajićeve produkcijske kuće „Kontrast studios“ razgovarali sa mogućim američkim koproducentima, shvatili su da Amerikanci očekuju akcioni film, u kome će američki piloti biti predstavljeni kao akcioni heroji.
„Film ’Heroji Halijarda‘ i TV serija ’Vazdušni most‘ je samosvojno, autorsko umetničko delo koje je inspirisano istorijskim događajem. To nije istoriografska rekonstrukcija u dokumentarističkom smislu događaja koji je 70 godina bio gurnut pod tepih, jer se iz ideoloških razloga o tome nije smelo govoriti“, zaključuje Bajić.
Akcenat Bajićevog filma (i serije), kako nam kaže, nije na američkim pilotima, već na srpskom narodu koji je savezničke pilote, čiji su avioni oboreni iznad Srbije, uz velike rizike čuvao i skrivao od okupatora.
© IGOR PAVICEVIC/fotografija dobijena zahvalnošću Kontrast studiosGlumci Čubrilo Čupić (u prvom planu) i Žarko Laušević tokom priprema za snimanje
Glumci Čubrilo Čupić (u prvom planu) i Žarko Laušević tokom priprema za snimanje - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Glumci Čubrilo Čupić (u prvom planu) i Žarko Laušević tokom priprema za snimanje
„Ako govorimo o naslovu filma ’Heroji Halijarda‘, neko može da postavi pitanje ko su heroji — da li su to američki piloti ili su heroji zapravo Srbi, koji su se, uz ogromna odricanja da ih spasu i pomognu im. Akcenat je na ovome drugom i zato sam rekao da će biti razočarani oni koji budu očekivali da će pasti neki ’Rambo‘, jer to zapravo nije tačno ni sa istorijskog stanovišta. Ja pravim priču o srpskom narodu“, objašnjava Bajić.
U tom kontekstu postoji rasterećenost i u ideološkom pogledu, dodaje on i naglašava da ne teži istorijskom revizionizmu. Ono što je bitno je činjenica da će projekat o „Operaciji Halijard“ pružiti priču iz srpske vizure.
„Ja ga ne radim da udovoljim potrebama ni jednih, ni drugih, ni trećih, a pogotovo američke strane. Akcenat u mojoj autorskoj zamisli je na našem čoveku, na mučeniku, na srpskom narodu koji je u tom trenutku preživljavao jednu od najvećoj katarzi u svojoj istoriji“, ističe Bajić.
Zbog toga „Heroji Halijarda“ nisu doslovna istorijska rekonstrukcija, zaključuje naš sagovornik.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala