Moja Rusija: Luka pet mora i baza sovjetske polarne avijacije /video/

© Sputnik / Olivera IkodinovićSeverna rečna stanica u Moskvi
Severna rečna stanica u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2021
Pratite nas
Moskva je luka čak pet mora, a njena Severna rečna stanica odigrala je važnu ulogu u osvajanju Arktika i tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka bila je baza sovjetske polarne avijacije.
Severna rečna stanica pojavila se u eri grandioznih građevinskih projekata i brzog razvoja Moskve. U isto vreme, tridesetih godina prošlog veka započeta je izgradnja metroa i mnogih značajnih zdanja u ruskoj prestonici, ali i ovog kanala i pristaništa koji su dugo važili za jednu od ključnih luka zemlje, s obzirom da je rekama i sistemima kanala bilo moguće ploviti od Moskve do Kaspijskog, Crnog, Baltičkog, Azovskog i Belog mora.
Odavde se danas može krenuti na plovidbu do Sankt Peterburga, Jaroslavlja, Kazanja, Nižnjeg Novgoroda, Astrahanja, Volgograda i drugih gradova, pa čak i do Valajama. Zbog toga ga nazivaju još i „rečnom kapijom Moskve“.
Kanal Moskva, kako se danas zove, zapravo je kanal koji povezuje reke — Moskvu i Volgu. Ideja o povezivanju reka pojavila se još u 18. veku i pripadala je caru Petru Prvom, koji je želeo da izgradi plovni put od Baltičkog mora do centralnih regiona Rusije, pošto bi njegovo postojanje koristilo trgovini i vojsci. Naredio je izradu projekta povezivanja reka, ali taj plan nije realizovan.
Ideja je ponovo zaživela početkom 20. veka, a glavni zadatak je bio „napojiti“ prestonicu, koja se suočavala sa nedostatkom pijaće i tehnički ispravne vode.
Odluka o izgradnji kanala Moskva-Volga, dugog 128 kilometara, doneta je 1931. godine, a njena realizacija obezbedila je vodosnabdevanje Moskve i otvorila je plovni put koji omogućava prevoz roba i putnika, što ujedno doprinosi i razvoju turizma. Danas gradu obezbeđuje više od 60 odsto vode, kako pijaće, tako i za industrijske potrebe.
Zdanje Severne rečne stanice sagrađeno je 1937. godine, a posle raspada Sovjetskog Saveza zgrada je bila zapuštena, kao i park oko nje, ali su 2018. godine vlasti rešile sve to da obnove… Građevini je vraćen originalni izgled, uređeno je i 17 dokova, tako da terminal sada može da primi istovremeno 24 plovila dnevno.
Moskovske vlasti su izjavile da tokom plovne sezone očekuju 1,5 miliona turista, koliko ih je bilo u zlatno doba — šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.
U zdanju su obnovljene i istorijske dvorane i čekaonice za putnike, pa čak i mozaici sa grbovima bivših sovjetskih republika. Rekonstruisan je i tzv. Staljinov kabinet, mada ne postoje dokumenti, niti fotografije koje potvrđuju da je Staljin ovde dolazio, primao goste ili zasedao.
© Sputnik / Olivera IkodinovićSkulptura u parku oko terminala Severne rečne stanice u Moskvi
Skulptura u parku oko terminala Severne rečne stanice u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Skulptura u parku oko terminala Severne rečne stanice u Moskvi
U parku oko terminala obnovljene su fontane iz sovjetskog perioda, kao i skulpture sa vojnopomorskom tematikom.
Uloga Severne rečne stanice u osvajanju Arktika bila je velika — upravo su odavde počinjale arktičke ekspedicije. Njegova baza se nalazila u akvatoriji Himkijskog akumulacionog jezera, a polarni piloti su odavde leteli prvo za Arhangelsk ili Perm, a odatle su, nakon tankiranja goriva, produžavali dalje na daleki Sever radi izviđanja ili isporuke robe ekspedicijama na Arktiku.
Danas Severna rečna stanica nije samo transportno čvorište, već i pravo mesto za odmor i rekreaciju građana sa svom neophodnom infrastrukturom: sportskim terenima, dečijim igralištima, restoranima, kafićima i bioskopom na otvorenom, kao u stara dobra vremena.
U parku oko terminala obnovljene su fontane iz sovjetskog perioda, kao i skulpture sa vojnopomorskom tematikom.
Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.
Sve emisije „Moja Rusija“ možete pogledati OVDE.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala